ارزیابی کیفیت فیزیکی و ازت فرارکل برخی جیره‌های غذایی ماهی قزل آلای رنگین‌کمان

نوع مقاله : مقاله آموزشی ، پژوهشی

نویسندگان

1 دانشیار گروه علوم دامی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کاشمر، کاشمر،ایران.

2 بخش تحقیق و توسعه ماکیان فسفات

چکیده

یکی از مراحل کنترل جیره‌های غذایی تجاری در مرحله پرواری ماهی قزل‌‌آلای رنگین‌‌کمان (50-900 گرم ) بررسی کیفی می-باشد. کیفیت فیزیکی (خاکه، چگالی و قطر ذرات خوراک) و بیوشیمیایی (ازت فرار کل) برخی جیره‌های غذایی پرواری مصرفی در مزارع پرورش ماهی قزل‌آلای رنگین‌کمان (اکسترود و پلت سرد) استان خراسان رضوی مورد بررسی قرار گرفت و با مقادیر توصیه شده مقایسه گردید. بدین منظور از11 نمونه خوراک اکسترود و 2 نمونه خوراک پلت سرد ، نمونه‌برداری و تحت شرایط استاندارد به آزمایشگاه منتقل گردید. به طور کل نتایج حاصله نشان‌دهنده این بود که میزان خاکه اکثر نمونه‌ها با استانداردهای موجود تا حدودی مطابقت داشت ولی نمونه‌های پلت سرد میزان معنی‌دار (05/0> P ) خاکه بیشتری نسبت به نمونه‌های اکسترود داشتند. همچنین چگالی نمونه-های پلت سرد با مقادیر توصیه‌شده برای این نوع جیره‌ها مطابقت می‌کرد ولی چگالی آنها نسبت به نمونه‌های اکسترود بیشتر بود. همچنین میزان چگالی اکثر نمونه‌های اکسترود با استاندارهای توصیه شده مطابق بود. قطر ذرات اکثر جیره‌های غذایی به جز نمونه‌های (F2 ، F3 ، K2 ، K3 ) با استانداردهای موجود و کلاسه وزنی و مقادیر درج شده بر روی کیسه‌ها مطابقت داشت. ازت فرار کل نمونه‌های (By1 و By3) با استانداردهای موجود تا حدودی مطابق بود ولی سایر نمونه‌ها میزان بالاتر ازت فرار کل را نشان دادند.

کلیدواژه‌ها