تأثیر افزودن سطوح مختلف دانه گلرنگ به جیره شترهای تک‎کوهان بر کیفیت و کمیت اسیدهای 18 کربنه شیر

نوع مقاله : مقاله آموزشی ، پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه یاسوج، یاسوج

2 کارشناس واحد تحقیق و توسعه، شرکت روستایی سبز باوران نواندیش، شیراز

چکیده

تعداد 24 نفر شتر جماز جهت مطالعه تأثیر مکمل دانه گلرنگ بر محتوای اسیدهای چرب 18 کربنه شیر به مدت 8 هفته مورد بررسی قرار گرفتند. دام‎ها بر اساس تولید روزانه، روزهای شیرواری و شکم زایش، به یکی از سه تیمار: شاهد، فاقد دانه گلرنگ (SS0)، 3 درصد (SS3) و 6 درصد دانه گلرنگ (SS6) با تعداد تکرار برابر اختصاص یافتند. شترها روزانه در دو وعده به مدت 4 ساعت در مرتع چرای آزاد داشتند و در طول شب و در خلال ظهر به وسیله جیره­های ترازیده تغذیه شدند. نمونه­گیری هفتگی شیر در دو روز پایانی هفته انجام شد. ترکیب اسیدهای چرب شیر بوسیله دستگاه کروماتوگرافی گازی اندازه‎گیری و نتایج توسط رویه MIXED نرم­افزار آماری SAS مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. افزودن دانه گلرنگ سبب افزایش غلظت اسیدهای چرب 18 کربنه به جز آلفا لینولنیک اسید و 18:3C-امگا 3 در  هر دو گروه SS3 و SS6 شد که میزان این افزایش در گروه SS6 بیشتر بود. افزودن دانه گلرنگ به ترتیب باعث افزایش 67/246 و 280 درصدی CLA سیس9 ترانس11 در شیر شترهای گروه SS3 و SS6 نسبت به SS0 شد. همچنین اختلاف سطح افزودن دانه گلرنگ در تیمارهای SS3 و SS6 تنها منجر به افزایش 62/9 درصدی CLA سیس9 ترانس11 در شیر گردید. نتایج پژوهش حاضر حاکی از امکان افزودن دانه گلرنگ به جیره شترهای تک­کوهان تا سطح 6 درصد ماده خشک بدون تاثیر منفی است. همچنین دانه گلرنگ باعث افزایش سطح CLA شیر و بهبود شاخص کیفیت شیر شتر گردید.

کلیدواژه‌ها