تأثیر استفاده از سطوح مختلف پودر دانه اسپند در جیره بر عملکرد، کیفیت تخم و خصوصیات لاشه در بلدرچینهای ژاپنی تخم‌گذار

نوع مقاله : مقاله آموزشی ، پژوهشی

نویسندگان

1 دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران.

2 استادیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران.

3 استاد گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران.

4 دانشیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران.

چکیده

این آزمایش به منظور بررسی تاثیر سطوح مختلف پودر دانه اسپند در جیره بر عملکرد، کیفیت تخم و خصوصیات لاشه در بلدرچین های ژاپنی تخمگذار انجام شد.تعداد 160 قطعه بلدرچین ژاپنی تخمگذار در سن 28 هفتگی در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تیمار ، 4 تکرار و 10 قطعه بلدرچین در هر تکرار استفاده شد. تیمار‌های آزمایشی شامل جیره شاهد، جیره حاوی 0/02درصد آنتی‌بیوتیک محرک رشد ویرجینیامایسین، جیره حاوی 0/25درصد پودر دانه اسپند و جیره حاوی 0/05 درصد پودر دانه اسپند بودند. در طول مدت آزمایش صفات تخم شامل شاخص شکل ،واحد هاو،شاخص رنگ زرده تخم اندازه گیری شدند. نسبت لاشه به بدن، وزن قسمتهای از بدن شامل (سینه، ران، پشت وگردن، کبد، طحال، قلب و ...) و طول قسمتهای مختلف روده و اندازه گیری شدند. نتایج این مطالعه نشان داد که شاخص شکل تخم بلدرچین‌های تغذیه شده با جیره‌ حاوی 0/25 درصد پودر دانه اسپند بطور معنی‌داری کمتر و ضخامت پوسته آنها بطور معنی‌داری بیشتر از بلدرچین‌های تغذیه شده با جیره شاهد بود. شاخص رنگ زرده تخم بلدرچین-های تغذیه شده با جیره‌های حاوی0/25 و0/05درصد پودر دانه اسپند بطور معنی‌داری بیشتر از بلدرچین‌های تغذیه شده با جیره شاهد و جیره حاوی 0/02 درصد ویرجینیامایسین بود. نتایج این مطالعه نشان داد که تیمارهای آزمایشی وزن قسمت های مختلف دستگاه گوارش و طول قسمتهای مختلف دستگاه گوارشی تاثیر معنی‌داری نداشتند . با توجه به نتایج این آزمایش به نظر می‌رسد که استفاده از پودر دانه اسپند به میزان 0/25 درصد در جیره غذایی باعث بهبود کیفیت تخم بلدرچین‌های ژاپنی تخمگذار می‌شود.

کلیدواژه‌ها