عملکرد و کیفیت گوشت ران جوجه‌های گوشتی تغذیه شده با منابع مختلف چربی در استرس گرمایی

نوع مقاله : مقاله آموزشی ، پژوهشی

نویسندگان

1 دانشیار گروه علوم دامی، واحد کاشمر، دانشگاه آزاد اسلامی ، کاشمر، ایران

2 بخش تحقیق و توسعه ماکیان فسفات ،مشهد، ایران

چکیده

به منظور بررسی کیفیت لاشه و عملکرد جوجه‌های گوشتی تغذیه شده با منابع چربی در استرس گرمایی، 320 قطعه جوجه گوشتی سویه راس 308 در غالب طرح فاکتوریل ( بر پایه کاملا تصادفی) از 21 تا 56 روزگی با منابع مختلف چربی در دو دمای 32 و 22 درجه سانتی گراد تغذیه شدند. جیره ها شامل جیره پایه به اضافه 5 درصد از هر یک از روغن های کنجد، پیه، آفتابگردان و پالم بودند. پروفایل اسید چرب، چربی خام، انرژی، درصد خاکستر، پروتئین و کلسترول گوشت ران اندازه گیری شد. بالاترین میزان اسید پالمیتیک در تیمار حاوی پیه و پالم در دمای گرم و پایین ترین آن در تیمار روغن آفتابگردان گرما و آفتابگردان سرما مشاهده شد(P<0.05). بالاترین میزان اسید ایکوزا‌پنتانوئیک (EPA)(P<0.01) و دوکوزا هگزانوئیک (DHA)(P<0.05) در تیمار کنجد گرما مشاهده شد. بالاترین میزان اسید لینولنیک در تیمار کنجد گرما و کمترین آن در تیمار پالم سرما مشاهده شد(P<0.01). بالاترین میزان اسید لینولئیک در تیمار آفتابگردان سرما و کمترین آن در تیمار پیه سرما مشاهده شد(P<0.05). کمترین میزان چربی خام در تیمار های کنجد سرما، آفتابگردان سرما و پالم سرما مشاهده شد(P<0.05). بالاترین انرژی خام در تیمار پیه گرما و پالم گرما مشاهده شد(P<0.05). درصد خاکستر گوشت در دمای بالا بیشتر بود. تفاوت معنی داری بین جیره های مختلف از لحاظ درصد خاکستر گوشت ران دیده نشد. درصد پروتئین و میزان کلسترول گوشت ران تحت تاثیر تیمارها قرار نگرفت. میزان خوراک مصرفی و اضافه وزن در شرایط تنش گرمایی کاهش یافته بود(P<0.05).

کلیدواژه‌ها