ارزیابی شاخص های استحکام استخوان،خون و رشد جوجه های گوشتی تغذیه شده با دو افزودنی فیتوژنیک

نوع مقاله : مقاله آموزشی ، پژوهشی

نویسندگان

1 دانشیار گروه علوم دامی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کاشمر، کاشمر،ایران

2 دانش آموخته کارشناسی ارشد گروه علوم دامی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کاشمر، کاشمر،ایران

چکیده

این آزمایش با هدف ارزیابی اثرات سطوح مختلف گیاه کنگر فرنگی و پیاز بر روی عملکرد،فراسنجه های خون واستحکام استخوان درشت نی و ران جوجه های گوشتی انجام شد. 520 قطعه جوجه گوشتی یک روزه سویه تجاری راس 308 در قالب طرح کاملا تصادفی به پنج تیمار و چهار تکرار (26 قطعه جوجه در هر تکرار) از سن یک تا 42 روزگی اختصاص یافتند. تیمارهای آزمایشی شامل جیره شاهد و جیره شاهد به علاوه 5/1 % کنگرفرنگی ، 3 % کنگرفرنگی ، 5/1% پیازو 3 % پیاز بود. در پایان آزمایش از هر تکرار یک قطعه پرنده انتخاب و جهت بررسی شاخص های استحکام استخوان کشتار گردید. نتایج تحلیل داده ها نشان داد که افزودن پیاز سبب افزایش، و کنگر منجر به کاهش مصرف خوراک گردید. مقدار گلوکز خون درتیمارهای حاوی پیاز کاهش و در تیمارهای حاوی کنگرفرنگی افزایش یافت(05/0>P).%گلبول های قرمزخون درتیمارهای حاوی پیاز افزایش یافت (05/0p <).بالاترین مقاومت شکست استخوان درشت نی و ران جوجه های گوشتی مربوط به جوجه های دریافت کننده کنگر بود(05/0>P). افزودن پیاز سبب افزایش معنی داری خاکستر استخوان در قسمت درشت نی و ران گردید (05/0>P). نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد استفاده از کنگر فرنگی و پیاز در جیره سبب بهبود معنی دار استحکام استخوان در جوجه های گوشتی شد.

کلیدواژه‌ها