اثر طول مدت پروار و اندازه دنبه در شروع پروار بر عملکرد و صفات لاشه بره‌های نر لری

نوع مقاله : مقاله آموزشی ، پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار ، عضو هیات علمی بخش تحقیقات علوم دامی مرکز آموزش و تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی لرستان ، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، خرم آباد، ایران.

2 محقق بخش علوم دامی بخش تحقیقات علوم دامی مرکز آموزش و تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی ،لرستان ،سازمان تحقیقات ، آموزش و ترویج کشاورزی، خرم آباد، ایران.

چکیده

این تحقیق به‌منظور بررسی اثر اندازه دنبه و طول مدت پروار روی خصوصیات رشد و صفات لاشه در بره‌های نر نژاد لری انجام شد. بر این اساس81 رأس بره نر لری با میانگین وزن 45/3±30 کیلوگرم بر اساس وضعیت دنبه انتخاب شدند. آزمایش با سه مدت طول پروار 90، 120 و 150 روز و سه اندازه دنبه مختلف کوچک، متوسط و بزرگ در قالب آزمایش فاکتوریل بر اساس طرح بلوک کامل تصادفی انجام شد. نتایج نشان داد اثر طول مدت پروار و اندازه دنبه روی اضافه وزن روزانه و ضریب تبدیل غذایی معنی دار شد (05/0< P). بیشترین اضافه وزن روزانه در بره های دنبه کوچک با 201 گرم و کمترین مربوط به تیمارهای دنبه بزرگ با 178 گرم بود. با افزایش طول مدت پروار ضریب تبدیل غذایی افزایش یافت و بره های دنبه بزرگ بالاترین ضریب تبدیل غذایی را داشتند. نتایج نشان داد اثر اندازه دنبه و طول مدت پروار بر خصوصیات لاشه معنی‌دار بود (05/0< P). مدت پروار اثر معنی‌داری بر روی درصد گوشت لخم و درصد کل چربی لاشه داشت (05/0< P). بالاترین راندمان لاشه، وزن لاشه سرد بدون دنبه، درصد قطعات لاشه و درصد گوشت لخم مربوط به بره‌های دنبه کوچک با طول مدت پروار 90 روز بود. کمترین هزینه تولید هر کیلوگرم لاشه و گوشت لخم مربوط به بره‌های دنبه کوچک پروار شده در مدت پروار 90 و 120 روز بود. درمجموع با توجه به ضریب تبدیل کمتر و خصوصیات لاشه بهتر بره‌های لری با اندازه دنبه کوچک و مدت پروار 90 روز پیشنهاد می‌شود.

کلیدواژه‌ها