ارزیابی میکسرهای عمودی خوراک دام در زمان‌های مختلف میکس

نوع مقاله : مقاله آموزشی ، پژوهشی

نویسندگان

1 گروه علوم دامی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد کاشمر

2 تحقیق و توسعه ماکیان مکمل

10.22092/aasrj.2023.362806.1273

چکیده

برای مخلوط کردن خوراک دام از مخلوط‌کن های مکانیکی زیادی استفاده می‌شود که انتخاب آن‌ها عمدتاً به نوع ماده‌ای که باید مخلوط شود و راندمان مخلوط کردن بستگی دارد. این مطالعه با هدف مقایسه درصد یکنواختی کنسانتره‌ها در مخلوط‌کن‌های عمودی یک، دو و سه تنی در زمان‌های مختلف انجام شد. برای این منظور مخلوط‌کن‌های عمودی مورد مطالعه در سطح گاوداری‎های شهرستان‌های گناباد، فردوس، خضری و تربت‌حیدریه شناسایی و عملیات مخلوط کردن جیره‎ها روی آن‎ها صورت گرفت. تمامی مخلوط‌کن‌های مورد استفاده در این مطالعه مخلوط‌کن‌های ساخته شده توسط شرکت‌های معتبر ایرانی بودند. اجزای خوراک جیره آزمایشی با نسبت جو (7/44 درصد)، ذرت (5/13 درصد)، سبوس گندم (16 درصد)، کنجاله سویا (5/10 درصد)، کنجاله تخم پنبه (9 درصد)، کنجاله کلزا (5 درصد)، نمک (3/0 درصد) و پرمیکس مواد معدنی (5/0 درصد) و ویتامینی (5/0 درصد) بودند. تعداد تکرارهای مخلوط کردن برای هر مخلوط‌کن (با حجم یک، دو و سه تنی) 30 بار و زمان در نظر گرفته شده 15، 30 و 45 دقیقه برای هر حجم مخلوط در نظر گرفته شد. برای محاسبه ضریب یکنواختی مخلوط‌کن از نمک به عنوان مارکر استفاده شد. با افزایش زمان مخلوط کردن کاهش در ضریب یکنواختی ماده خشک، پروتئین خام، چربی خام و دیواره سلولی مشاهده شد که معنی‌دار نبود. با توجه به نتایج بهترین مخلوط‌کن جهت تهیه خوراک، مخلوط‌کن‌های دو تنی و در زمان 30 دقیقه است.

کلیدواژه‌ها