ارزیابی ویژه گی های ماندگاری بلوک خوراک دام کامل (بر پایه بوته توت‌فرنگی و کاه نخود) در فشار و زمان های مختلف

نوع مقاله : مقاله آموزشی ، پژوهشی

نویسنده

عضو هئیت علمی مرکز تحقیقات آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کردستان

10.22092/aasrj.2023.361601.1269

چکیده

به‌منظور بررسی اثرات 2 سطح فشار هیدرولیک (220 و240 بار) در ماشین ساخت بلوک‌های خوراک کامل و 2 سطح اعمال زمان فشار(5 و10 ثانیه) بر روی سه نوع جیرة غذایی بر پایة استفاده از بوتة توت‌فرنگی وکاه نخود (بخش علوفه‌ای جیره) و شاهد بر خصوصایت فیزیکی بلوک (درصد ماندگاری به دو روش شاخص مقاومت و آزمون مقاومت)، آزمایشی بر پایة طرح کاملاً تصادفی در قالب فاکتوریل 2×2×3 با 12 تیمار و6 تکرار انجام شد. در هر بلوک خوراکی نسبت علوفه به کنسانتره 30، 70 درصد بود. بخش علوفه‌ای در جیره‌های اول تا سوم به‌ترتیب شامل 18 درصد یونجه، 12 درصد کاه گندم (جیره شاهد)، 25 درصد بوتۀ توت فرنگی، 3 درصد یونجه و2 درصد کاه گندم (جیره 2) و 25 درصد کاه نخود و 5 درصد یونجه (جیره 3) بر اساس ماده خشک بود. در بلوک‌های حاوی کاه نخود، بیشترین درصد ماندگاری به روش شاخص مقاومت (IRI) در فشار 240 باربه مدت 10 ثانیه 4/1±15/84 درصد (05/0p<) وکمترین آن در فشار220 بار به مدت 5 ثانیه 7/8±36/63 درصد بدست آمد (05/0p<). در بلوک‌های‌ حاوی بوتة توت فرنگی به همین ترتیب بیشترین درصد ماندگاری به فشار 240 به مدت 10 ثانیه اختصاص یافت و کمترین درصد ماندگاری به روش آزمون مقاومت (IRT) مربوط به فشار پایین220 به مدت 5 ثانیه بود (05/0p<). بر اساس نتایج بدست آمده استفاده از بلوک‌های حاوی پسماندهای کشاورزی (بوتة توت‌فرنگی و کاه نخود) با فشار هیدورلیک220 بار به مدت10 ثانیه، بهترین درصد ماندگاری را در بلوک‌های تولید شده ایجاد کرد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات