اثر افزودن روغن پسماند رستوران در جیره بر عملکرد، قابلیت هضم ظاهری مواد مغذی، فراسنجه‌های خونی و شکمبه‌ای بره‌های پرواری نژاد زل

نوع مقاله : مقاله آموزشی ، پژوهشی

نویسندگان

1 کارشناس و محقق دام سبک، اتحادیه صنعت دامپروری استان مازندران و مدرس مدعو دانشکده کشاورزی پسران ساری

2 دانش‌آموخته کارشناسی ارشد علوم دامی، مدرس آموزشکده کشاورزی ساری

3 دانشجوی دوره دکتری تغذیه دام، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

4 دانش‌آموخته کارشناسی ارشد تغذیه دام، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

5 دانش آموخته دوره دکتری تغذیه دام، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، اداره کل دامپزشکی استان گلستان

چکیده

به منظور بررسی اثر افزودن سطوح مختلف روغن پسماند رستوران در جیره بر عملکرد رشد، قابلیت هضم ظاهری مواد مغذی، فراسنجه‌های خونی و شکمبه‌ای بره‌های پرواری نژاد زل از تعداد 18 رأس بره نر با میانگین سن 48/0±5/5 ماه و وزن اولیه 4/0±25 کیلوگرم در قالب یک طرح کاملاً تصادفی به مدت 90 روز استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل گروه شاهد (بدون روغن پسماند) و تیمارهای 50 و 100 درصد روغن پسماند جایگزین جو در جیره بودند. نتایج عملکرد رشد نشان داد که تفاوت معنی‌داری در ماده خشک مصرفی، وزن نهایی و افزایش وزن روزانه بین تیمارهای آزمایشی وجود داشت (05/0>P). نتایج قابلیت هضم ظاهری مواد مغذی نشان داد که تیمار حاوی 50 درصد روغن پسماند دارای بالاترین قابلیت هضم ظاهری پروتئین خام بود (05/0>P). با افزایش سطح روغن پسماند رستوران تا سطح 50 درصد، غلظت گلوکز سرم خون به طور معنی‌داری افزایش یافت (05/0>P). در فراسنجه‌های شکمبه‌ای، جمعیت پروتوزوآ، کل اسیدهای چرب فرار مایع شکمبه و اسید استیک و بوتیریک به طور معنی‌داری تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار گرفتند (05/0>P). نتایج کلی تحقیق حاضر نشان داد که استفاده از سطح 50 درصد روغن پسماند رستوران سبب بهبود ماده خشک مصرفی، وزن نهایی و قابلیت هضم ظاهری پروتئین خام شد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات