بررسی اثر توازن جیره های غذایی بر عملکرد گوساله پرواری در استان مرکزی

نوع مقاله : مقاله آموزشی ، پژوهشی

نویسندگان

عضو هیئت علمی بخش تحقیقات علوم دامی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی

چکیده

این تحقیق به منظور بررسی تاثیر استفاده از جیره‌های غذایی متعادل و خوراک دهی بهینه بر عملکرد پرواری گوساله‌های نر در پنج واحد از واحدهای پرواربندی صنعتی استان مرکزی اجرا شد. در ابتدا گوساله‌های نر هر یک از واحدها به دو گروه همگن تقسیم شدند. سپس گوساله ها به مدت 9 ماه پروار شدند. دو گروه آزمایشی مورد بررسی در هر واحد عبارت بودند از : الف- روش تغذیه مرسوم دامدار و ب- روش استفاده از جیره‌های متعادل و خوراکدهی بهینه. بنابراین در واحدهای انتخاب شده، جیره‌های متعادل و بهینه بر پایه احتیاجات غذایی ارائه شده در جداول NRC گاوهای گوشتی سال 2000 و با توجه به مواد خوراکی مناسب و قابل دسترس در هر واحد، برای گروه های مختلف وزنی تنظیم شد و بر اساس روش خوراک‌دهی بهینه (خوراکدهی کاملا مخلوط TMR) و بعد از طی یک دوره عادت‌دهی 14 روزه، در اختیار گوساله‌های گروه جیره‌ متعادل قرار داده شد. گروه دیگر گوساله‌های هر واحد، مطابق روش مرسوم دامدار تغذیه شدند. در طول دوره پروار، خوراک مصرفی روزانه در سه نوبت و تا حد اشتها در اختیار گوساله‌ها قرار گرفت. در پایان دوره تعداد 3 راس از گوساله‌های هر گروه، پس از 12 ساعت محرومیت از غذا، توزین و ذبح شدند و وزن و بازده لاشه و ضخامت چربی روی دنده 12 گوساله ها اندازه‌گیری شد. مقایسات بین گروه شاهد (تغذیه معمول دامدار) و گروه تغذیه متعادل، در گروه‌های وزنی مختلف، از طریق آزمون t مستقل توسط نرم افزار آماری SPSS انجام شد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات