بررسی اثر استفاده از نمک های آنیونی بر عملکرد و سلامت گاوهای شیری در گاوداری های سنتی استان قزوین

نوع مقاله : مقاله آموزشی ، پژوهشی

نویسندگان

1 عضو هیئت علمی, بخش علوم دامی, مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان قزوین، قزوین، ایران

2 مدیر ترویج شهرستان بوئین زهرا

چکیده

یکی از موارد مهم در این زمینه، مبحث تغذیه مواد معدنی در دوره انتظار زایمان می‌باشد. هدف از انجام مطالعه حاضر بررسی اثر استفاده از مکمل نمک‌های آنیونی در گاوداری‌های سنتی استان قزوین بر تولید و سلامت گاوهای شیری بود. به این منظور 20 رأس گاو چندبار زایش نموده غیر‌شیرده هلشتاین (با میانگین 6/3 شکم) در اواخر دوره آبستنی به 2 گروه 10 راسی تقسیم شدند. هر گروه‌ نیز به طور تصادفی از یکی از 2 جیره آزمایشی (سطح صفر و سطح 250 گرم مصرف مکمل آنیونی در روز، به منظور رسیدن به توازن کاتیون-آنیون بین 150- تا 200- میلی‌اکی‌والان در کیلوگرم ماده خشک جیره) در قالب طرح کاملاً تصادفی از 3 هفته قبل از زایش تا زمان زایش تغذیه شدند. میزان تولید شیر بعد از زایش به هنگام استفاده از مکمل نمک‌های آنیونی تمایل به افزایش داشت (10/0 p≤)، ولی ترکیبات شیر شامل درصد چربی و درصد پروتئین تحت تاثیر قرار نگرفت. فراسنجه‌های مرتبط با تولیدمثل شامل تاریخ اولین فحلی بعد از زایش و زمان اولین تلقیح بین تیمارها تفاوتی نداشت. در مجموع نتایج نشان داد استفاده از مکمل نمک های آنیونی در سطح 250 گرم و رساندن توازن کاتیون-آنیون جیره در دوره قبل از زایش به حدود 100- تا 150- میلی اکی والان در کیلوگرم ماده خشک جیره میلی‌اکی‌والان تاثیر نسبتاً مثبتی بر تولید شیر دارد و به علت تعداد کم دام مورد استفاده در پروژه حاضر، در مورد اثر استفاده از مکمل نمک های آنیونی بر سلامت دام در گاوداری های سنتی نمی‌توان اظهارنظر قاطعی داشت.

کلیدواژه‌ها

موضوعات