تعیین ترکیبات شیمیایی و ارزش غذایی برگ‌های کنوکارپوس به صورت خشک و سیلو شده

نوع مقاله : مقاله آموزشی ، پژوهشی

نویسندگان

1 عضو هیات علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان

2 بخش علوم دامی، مرکز تحقیقات و اموزش کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان

3 استاد، موسسه تحقیقات علوم دامی کشور

4 عضو هیات علمی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور

چکیده

این آزمایش با هدف تعیین ترکیبات شیمیایی و ارزش غذایی برگ‌های درخت کنوکارپوس به‌صورت خشک و سیلو شده انجام شد. برگ‌های درخت کنوکارپوس از پارکی در منطقه پردیس شهر اهواز برداشت گردید، پس از خرد کردن آنها، تعداد سه نمونه جهت تعیین ماده خشک و pH به آزمایشگاه ارسال شد. این آزمایش در قالب طرح آماری کاملاً تصادفی با هفت تیمار و چهار تکرار انجام شد. جهت انجام آزمایش‌ها، برگ‌های درخت کنوکارپوس به هفت قسمت تقسیم گردید، یک قسمت از آنها خشک گردید (A)، شش قسمت دیگر جهت سیلو نمودن در ظروفی به حجم 5 لیتر به این شرح سیلو شدند: برگ‌های کنوکارپوس بدون افزودنی (B)، برگ‌های کنوکارپوس به‌همراه 5 درصد ملاس (C)، برگ‌های کنوکارپوس به‌همراه 10 درصد ملاس (D)، برگ‌های کنوکارپوس تلقیح شده با باکتری (E)، برگ‌های کنوکارپوس به‌همراه 5 درصد ملاس و باکتری (F)، و برگ‌های کنوکارپوس به‌همراه 10 درصد ملاس و باکتری (G. سیلو‌ها پس از گذشت 180 روز باز شدند و عوامل مورد بررسی شامل ماده خشک، پروتئین خام، pH، نیتروژن آمونیاکی، ارزیابی حسی، اتلاف ماده خشک، انرژی قابل‌متابولیسم و آزمون گاز تعیین گردید. در پایان داده‌های به‌دست آمده به روش GLM مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت و مقایسه میانگین گروه‌های آزمایشی با استفاده از آزمون دانکن انجام شد. بر اساس نتایج به‌دست آمده، نگهداری برگ‌های کنوکارپوس به ‌روش خشک کردن جهت استفاده در تغذیه دام نسبت به‌ روش سیلو نمودن ارجحیت دارد و در صورت فراهم نبودن شرایط خشک کردن این برگ‌ها، می‌توان آنها را بدون استفاده از ماده افزودنی سیلو نمود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات