بهینه کردن استفاده از تفاله پرتقال در تغذیه دام با تهیه سیلاژ خوراک کامل

نوع مقاله : مقاله آموزشی ، پژوهشی

نویسندگان

1 سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مؤسسه تحقیقات علوم دامی کشور

2 سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مؤسسه تحقیقات علوم دامی کشور، ایستگاه ملی تحقیقات گاو دومنظوره گاودشت

چکیده

هدف این آزمایش، بهینه کردن استفاده از تفاله تر پرتقال در تغذیه دام با تهیه یک خوراک کامل سیلو شده بود. به این منظور، تعداد 68 رأس برۀ ماده پنج الی شش ماهۀ نژاد زل، با میانگین وزن زنده 71/3 ± 65/20 کیلوگرم، انتخاب و به دو گروه 34 رأسی همگن تقسیم شدند. براساس احتیاجات رشد بره‌های ماده زل، دو جیره با انرژی قابل متابولیسم و پروتئین خام مشابه به ترتیب بر پایه سیلاژ ذرت (شاهد) و تفاله پرتقال (آزمایشی) فرموله شدهر کدام از جیره‌ها به طور تصادفی به یک گروه از بره‌ها اختصاص داده شد. بره‌ها به مدت 120 روز با جیره‌های شاهد و آزمایشی تغذیه شدند و در طول مدت آزمایش میزان مصرف خوراک و تغییرات وزن دام‌ها رکوردگیری و ثبت شد. pH و غلظت نیتروژن آمونیاکی مایع شکمبه در روز آخر آزمایش اندازه‌گیری و ثبت شد. نتایج نشان داد، ماده خشک مصرفی روزانه در بره‌های تغذیه شده با جیره شاهد، 1067 گرم و در بره‌های تغذیه شده با سیلاژ تفاله پرتقال، 924 گرم بود. بین میانگین افزایش وزن روزانه گروه مصرف کننده جیره شاهد (86 گرم) و گروه مصرف کننده سیلاژ تفاله پرتقال (91 گرم) اختلاف معنی‌داری مشاهده نشد. pH مایع شکمبه گروه تغذیه شده با جیره شاهد (7/6) کم‌تر از گروه تغذیه شده با سیلاژ تفاله پرتقال (4/7) بود، اما غلظت نیتروژن آمونیاکی، در بره‌های تغذیه شده با سیلاژ تفاله پرتقال به‌طور معنی‌داری کم‌تر از بره‌های تغذیه شده با جیره شاهد بود.

کلیدواژه‌ها