بررسی تأثیرات سطوح مختلف ویتامین D3 بر کیفیت تخم مرغ و میزان کوله کلسیفرول زرده و فراسنجه های بیوشیمیایی

نوع مقاله : مقاله آموزشی ، پژوهشی

نویسندگان

1 کارشناس ارشد، گروه بیوشیمی، واحد فلاورجان، دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان، ایران

2 استادیار ، گروه بیوشیمی، واحد فلاورجان، دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان، ایران

3 استادیار پژوهشی بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اصفهان ایران

چکیده

هدف از این مطالعه بررسی تأثیرسطوح مختلف ویتامین D3 بر عملکرد تولیدی مرغ تخم‌گذار و کیفیت زرده و همچنین سطح کوله کلسیفرول زرده تخم‌مرغ توسط تکنیک HPLC بود؛ همچنین در این مطالعه، میزان فعالیت آنزیم‌های مرغ تخم‌گذار از جمله پاراکسوناز، آریل استراز و میزان غلظت مالون دی‌آلدئید با روش اسپکتروفتومتر اندازه‌گیری شد. در این آزمایش از 180 عدد مرغ تخم‌گذار سویه شیور با طول عمر 66 تا 69 هفته‌ای در قالب یک طرح کاملا تصادفی با 3 تیمار، 5 تکرار و 12 مرغ در تکرار به مدت 4 هفته استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل رژیم غذایی پایه با مقادیر 3300، 16500 و 33000 واحد بین‌المللی ویتامین D3 به ازای هر کیلوگرم خوراک بود. برای بررسی نتایج از روش آزمون آماری دانکن استفاده شد. نتایج نشان دادکه هیچ یک از شاخص‌های عملکرد تولید، تفاوت معناداری با گروه شاهد نداشتند. نتایج صفات کیفی تخم‌مرغ نشان دادکه کیفیت تخم مرغ، زرده تخم‌مرغ، درصد استحکام پوسته تحت تأثیر تیمارهای رژیم غذایی نبود، اما بالاترین غلظت مکمل ویتامین D3 باعث بهبود سلامتی پوسته شد و در مقایسه با گروه شاهد معنادار بود (05/0>p). همچنین میزان کوله کلسیفرول زرده تخم‌مرغ نسبت به گروه شاهد به طور معناداری افزایش یافت (05/0>p). در فعالیت آنزیم‌های پاراکسوناز و آریل استراز تغییرات معناداری در مقایسه با گروه شاهد مشاهده نشد و تفاوت معناداری در غلظت مالون دی‌آلدئید سرم نیز نسبت به گروه شاهد مشاهده نشد.

کلیدواژه‌ها