تعیین ارزش غذایی سه رقم کینوا (گیزا یک، روزادا و کیو 102) در سه مرحله برداشت

نوع مقاله : مقاله آموزشی ، پژوهشی

نویسندگان

1 محقق، بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اهواز، ایران.

2 محقق، بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی،

3 عضو هیات علمی، بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی،

چکیده

بقایای گیاهی کینوا شامل: دانه‌های شکسته، ساقه‌‌ها، برگ‌های باقیمانده و بقایای گل‌آذین‌ها دارای ارزش غذایی بالایی برای خوراک دام و طیور می‌باشد. این پژوهش با هدف بررسی ارزش کمی و کیفی علوفه کینوا در استان خوزستان اجرا گردید. این مطالعه بر اساس روش آماری طرح بلوک‌های کامل تصادفی به روش فاکتوریل با 9 تیمار در 3 تکرار انجام گردید. تیمارها شامل سه ژنوتیپ گیاه کینوا (گیزا یک، روزادا، کیو 102) در سه مرحله‌ی رشد شامل شروع دانه‌بندی، شیری شدن دانه و رسیدگی کامل دانه بودند. نتایج نشان داد که علوفه هر سه ژنوتیپ کینوا در هر سه مرحله برداشت به لحاظ انرژی قابل متابولیسم دارای کیفیت مناسبی بودند و از نظر درصد پروتئین خام، دو ژنوتیپ گیزا یک و روزادا نسبت به ژنوتیپ کیو 102 به ‌طور معنی‌داری بیشتر ) % 5 >(p بود. به طور کلی، با توجه به ترکیبات شیمیایی و ارزش غذایی به دست آمده از سه رقم گیاه کینوا، کاشت دو ژنوتیپ گیزا یک و روزادا در فصل پاییز به منظور تولید علوفه در خوزستان قابل توصیه است.

کلیدواژه‌ها