تعیین ارزش غذایی و گوارش پذیری برون تنی علوفه ماشک

نوع مقاله : مقاله آموزشی ، پژوهشی

نویسنده

عضو هیات علمی مرکز تحقیقات وآموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان چهارمحال و بختیاری، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، استان چهار محال بختیاری، ایران

چکیده

برای بررسی میزان ماده خشک، پروتئین خام، چربی خام، فیبر خام، خاکستر، انرژی خام و مواد معدنی پرنیاز و کم نیاز، قابلیت هضم الیاف خام در محلول خنثی، قابلیت هضم الیاف خام در محلول اسیدی، قابلیت هضم لیگنین در محلول اسیدی، قابلیت هضم ماده خشک، قابلیت هضم ماده آلی و قابلیت هضم ماده آلی در ماده خشک درتعداد 63 نمونه علوفه ماشک در سه اقلیم استان در سه سال متوالی اخذ گردید. پس از آماده سازی نمونه ها ترکیبات شیمیائی و مواد معدنی به روش‌های آزمایشگاهی و قابلیت هضم در شرائط برون تنی تعیین گردید. میانگین الیاف خام، خاکستر، چربی خام و انرژی خام در علوفه ماشک تحت تاثیر اقلیم‌های مختلف آب و هوائی نبود، اما پروتیئن خام علوفه ماشک در اقلیم سرد و خشک بطور معنی داری بیشتر از اقلیم گرم و مرطوب بود. میانگین مقدار عناصر معدنی پر نیازشامل کلسیم، فسفر، منیزیم وپتاسیم تحت تاثیر اقلیم‌ نبود و مواد معدنی کم نیاز مانند آهن تحت تاثیر اقلیم‌ نبود، اما منگنز در اقلیم گرم و مرطوب لردگان به طور معنی داری بیشتر از دیگر اقلیم ها بود. از نظرغلظت دیواره سلولی، قابلیت هضم الیاف خام در محلول خنثی، قابلیت هضم الیاف خام در محلول اسیدی و قابلیت هضم لیگنین در محلول اسیدی تحت تاثیر اقلیم‌های مختلف آب و هوائی نبود اغلب ترکیبات شیمیائی علوفه ماشک خصوصا مقدار پروتئین آن قابل توجه بوده و نیاز دام‌های نشخوارکننده مانند گوسفند، بزوگاوهای بومی را جهت نگهداری در فصل زمستان تامین می کند

کلیدواژه‌ها