تعیین اندازه بهینه در واحدهای گاو شیری استان همدان

نوع مقاله : مقاله آموزشی ، پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار پژوهش بخش تحقیقات اقتصادی،اجتماعی وترویج کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان همدان، سازمان تحقیقات، آموزش وترویج کشاورزی، همدان،ایران

2 کارشناس مسئول تحقیقات دامپروری ، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان همدان، سازمان تحقیقات، آموزش وترویج کشاورزی، همدان

چکیده

با توجه به نقش مؤثر اندازه واحدهای تولیدکننده شیر در تعیین سودآوری آنها، انتخاب اندازه ظرفیت بهینه واحدهای تولیدکننده ضروری است. برای این منظور در این پژوهش به بررسی و تعیین اندازه بهینه واحدهای تولیدکننده شیر در استان همدان پرداخته شده است. جامعه آماری در این پژوهش شامل گاوداری‌های شیری صنعتی است که داده‌های لازم به روش پیمایشی و با استفاده از روش نمونه‌گیری طبقه‌بندی و ابزار پرسش‌نامه و مراجعه حضوری به 72 واحد پرورش گاو شیری جمع‌آوری شده است. تعیین ظرفیت بهینه از الگوی دومرحله‌ای داوسون و هوبارد استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان دادند که اندازه بهینه در واحدهای پرورش گاو شیری صنعتی در استان همدان، 83 رأس گاو شیری با توان تولید 591 هزار کیلوگرم شیر در سال است. در شرایط فعلی 79.2 درصد واحدهای تولیدکننده با ظرفیتی کمتر از ظرفیت بهینه و یا در منطقه صعودی نسبت به مقیاس تولید می‌کنند. جهت کاهش هزینه تولید و کاهش قیمت تمام‌شده محصول ضروری است که ظرفیت اندازه واحدهای تولیدکننده شیر افزایش یابد.

کلیدواژه‌ها