تعیین ارزش غذایی منابع خوراکی استان هرمزگان (شوره، ترات، جر و خارشتر) در تغذیه شتر

نوع مقاله : مقاله آموزشی ، پژوهشی

نویسندگان

1 کارشناس ارشد مرکز تحقیقات، آموزش کشاورزی و منابع طبیعی گیلان

2 عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور

3 کارشناس ارشد مرکز تحقیقات، آموزش کشاورزی و منابع طبیعی هرمزگان

4 عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات، آموزش کشاورزی و منابع طبیعی گیلان

چکیده

در این تحقیق قابلیت هضم مواد مغذی گیاهان شوره، ترات، جر و خارشتر با استفاده از چهار نفر شتر نر بالغ در قالب طرح کاملاً تصادفی اندازه­گیری شد. آزمایش به‌روش استاندارد و از طریق جمع‌آوری کل مدفوع انجام شد. از یونجه به‌عنوان علوفه پایه استفاده شد. میزان پروتئین خام گیاهان شوره، ترات، جر و خارشتر به‌ترتیب 4/9، 3/9، 4/12 و 4/9 درصد و الیاف خام آن­ها 4/27، 4/39، 2/35 و 3/28 درصد بود. گیاه ترات نسبت به سایر گیاهان از میزان دیواره سلولی (6/68 درصد) و دیواره سلولی فاقد همی‌سلولز (4/50 درصد) بالاتری برخوردار بود. میزان خاکستر شوره (73/26 درصد) و جر (93/18 درصد) بالاتر از گروه‌های دیگر بود. قابلیت هضم ماده خشک، ماده آلی، پروتئین خام، چربی خام دیواره سلولی، دیواره سلولی فاقد همی‌سلولز و انرژی قابل هضم خوراک‌ها تفاوت معنی‌داری نشان دادند (01/0P<). میزان قابلیت هضم پروتئین خام شوره، ترات، جر و خارشتر به‌ترتیب 7/49، 2/58، 7/21 و 7/20 درصد بود و میزان انرژی قابل هضم آن­ها نیز به‌ترتیب 9/1، 4/2، 6/0 و 7/2 مگاکالری در هر کیلوگرم ماده خشک بود. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که گیاهان خارشتر و ترات از ارزش غذایی بالا، شوره از ارزش غذایی متوسط و جر از ارزش غذایی پایینی در تغذیه شتر برخوردار هستند.      

کلیدواژه‌ها