اثرات سطوح مختلف انرژی قابل متابولیسم بر عملکرد و صفات کیفی تخم‌‌مرغ در مرغ‌های تخم‌‌گذار با جیره‌های بر پایة ذرت و گندم

نوع مقاله : مقاله آموزشی ، پژوهشی

نویسنده

دانشیار، گروه علوم دامی دانشگاه آزاد اسلامی واحد مراغه

چکیده

به منظور ارزیابی اثرات نوع جیره و سطح انرژی قابل متابولیسم بر عملکرد و صفات کیفی تخم‌‌مرغ در مرغ‌های تخم‌‌گذار آزمایش حاضر انجام گرفت. آزمایش با آرایش فاکتوریل(3×2) در قالب طرح کاملاً تصادفی شامل جیره‌های بر پایة ذرت و گندم و 3 سطح انرژی قابل متابولیسم(2800، 2900 و 3000 کیلوکالری بر کیلوگرم) با تعداد 288 قطعه مرغ تخم‌گذار سویة های- لاین (W36)، در 6 تیمار، 4 تکرار و 12 قطعه مرغ در هر واحد آزمایشی به مدت 12 هفته از سن 35 تا 46 هفتگی مرغ‌ها انجام گرفت. بهترین عملکرد و صفات کیفی تخم‌‌مرغ با جیره‌های بر پایه ذرت و 2900 کیلوکالری انرژی قابل متابولیسم بدست آمد(05/0< P). استفاده از 3000 کیلوکالری انرژی قابل متابولیسم موجب افزایش هزینه تولید شد(05/0< P). جیره های بر پایه گندم و 2800 کیلوکالری انرژی قابل متابولیسم ضمن اینکه اثرات سوئی بر عملکرد و صفات کیفی تخم‌‌مرغ داشتند (05/0< P). در اثرات مقابل نوع جیره و سطح انرژی، بهترین عملکرد و صفات کیفی تخم‌‌مرغ، با جیره های بر پایه ذرت و 2900 کیلوکالری انرژی قابل متابولیسم مشاهده شد(05/0< P). به طور کلی نتیجه‌‌گیری می‌شود که در مرغ‌های تخم‌گذار در سن 35 تا 46 هفتگی استفاده از جیره‌های بر پایة ذرت با 2900 در مقایسه با جیره‌های بر پایة گندم و 2800 و 3000کیلوکالری بر کیلوگرم انرژی قابل متابولیسم، موجب بهبود عملکرد و صفات کیفی تخم‌‌مرغ می‌‌گردد.

کلیدواژه‌ها