این آزمایش به منظور بررسی تأثیر سطوح و عملآوریهای مختلف دانه ماشک بر عملکرد جوجههای گوشتی با استفاده از تعداد 400 قطعه جوجهی نر سویه کاب 500 در قالب طرح کاملا تصادفی با ده تیمار و چهار تکرار انجام شد. گروههای آزمایشی شامل جیره بر پایه ذرت و کنجاله سویا به عنوان گروه شاهد، جیره حاوی دانه ماشک خام و عملآوری شده با آب و اتوکلاو شده هر کدام در سه سطح 10، 20 و 30 درصد بودند. نتایج نشان داد که استفاده از دانه ماشک خام بیش از سطح 10 درصد سبب کاهش معنیداری در وزن زنده بدن و افزایش وزن شد (01/0P<). عملآوری دانه ماشک قابلیت استفاده از آن را بهبود بخشید به طوری که استفاده از سطح 20 درصد ماشک عملآوری شده با آب و اتوکلاو با گروه شاهد برابری میکرد. با افزایش سطح دانه ماشک میزان خوراک مصرفی به طور معنیدار کاهش نشان داد و عملآوری آن مصرف آن را افزایش داد (01/0P<). ضریب تبدیل غذایی با افزایش سطح دانه ماشک به طور معنیدار افزایش یافت (05/0P<) لیکن عملآوری اثر معنیدار بر آن نداشت. به طور کلی دانه ماشک خام را تا سطح 10 درصد و دانه ماشک عملآوری شده با آب و اتوکلاو را تا سطح 20 درصد بدون اثر سوء بر عملکرد پرنده میتوان مورد استفاده قرار داد.
Aletor,V.A., A.V. Goodchild, and A.M. Abd El Moneim. 1994. Nutritional and antinutrional characteristics of selected Vicia genotypes. Anim. Feed Sci. Tech. 47:125-139
Bryden, W .L., R.J. Gill, and D. Balnave. 1994. Feed enzyme supplement improves the apparent metabolisable energy of lupins for boiler chickens. Proc. Auslt. Sci. Symp. 6:115.
Charalambous, Km., P. Hodjigeorgiou, C. Papachristoforou, and AP. Mavrogenis. 1999. Narbon.Vetch (Vicia narbonensis) as a Potential Substitute of Soyabean meal in broiler diets.Technical Bulletin, 200: 10pp.
Chowdhury, D., M.E. Tate, G.K. Mc Donald, and R. Hughes. 2001. Progress towards reducing Seed toxin Levels in common Vetch (Vicia SativaL.), Proceedings of the 10th Australian Agronomy Conference, Hobart.
D' Mello, J. P. F., and A.G. Walker. 1991. Detoxification of jack beans ( Canavalia ensiformis): studies with young chicks. Anim. Feed Sci. Tech. 33,17-127.
Darre, M.J., D.N. Minior, J.G. Tatake, and C. Ressler. 1988. Nutritional evaluation of detoxified and raw common Vetch seed (Vicia sativa L.) Using diets of broilers. J. Agric. Food chem. 46: 4675-4679.
Enneking, D. 1992. Common Vetch Vicia sativa ssp. Sativa cv. Blanchefleur, a mimic of red lentils. Center for legumes in Mediterranean Agriculture (CLMA). Occasional Publication no.6. University of Western Australia, Nedlands, Australia.
Ergun,A., I. Colpan, O. Kutsal, and S. Yalcin. 1986. Vetch protein in the diets for hybrid broiler chickens. Doga, Veterinelik,Ve. Hayvancilik,10:144-152.
Estevez, A.M., E. Castillo, F. Figuerola, and E. Yanez. 1991. Effects if processing on some chemical and nutritional characteristics if precooked and dehydrated legumes. Plant Food Hum. Nutr. 41: 193-201.
Farran, M.T., G.W. Barbour, M.G. Uwayjan, and V.M. Ashkarian. 2001a. Metabolizable energy Values and amino acid availability of Vetch (Vicia sativa) and Ervil (Vicia ervilia) seeds soaked in water and acetic acid. Poult. Sci. 80:931-936.
Farran, M.T., P.B. Dakessian, A.H. Darwish, M.G. Uwayjan, H.K. Dbouk, F.T. Sleiman, and V.M. Ashkarian. 2001b. Performance of broilers and production and egg quality parameters of laying hens fed 60% raw or treated common Vetch (Vicia sativa) seeds. Poult. Sci. 80:203-208.
Fernandez-Figares,I., L. perez, R. Nieto, JF. Aguilera, and C. Prieto. 1995. The effect of heat treatment on ideal amino acid digestibility of growing broilers given Vetch and bitter Vetch meals. Anim. Sci. 60:493-497.
Huo, G.C., V.R. Fowler, J. Inborr, and M. Bedford. 1993. The use of enzymes to denature antinutritive factors in soybean. In Recent Advances of Research in Antinutritional Factors in Grain Gegume Seeds, pp. 517-521[A.F.B. van der Poel, J. Huisman and H. Saini, editors]. EAAP Publication No. 70. Wageningen Press, the Netherlands.
Miller , H.M. and J. H. G. Hilmes. 1992. Grain legumes for broiler production. Proc. Aust. Poult. Sci. Symp. 3:38-45.
Ologhobo, A.D., D.F. Apata, and A. Oyejide. 1993. Utilisation of raw jackbean fractions in diet for broiler chicks. Brit. Poult. Sci. 34:323-337.
Sadeghi, Gh., A. Samie, J. Pourreza, and H.R. Rahmani. 2004. Canavanine Content and Toxicity of Raw and Treated Bitter Vetch (Vicia ervilia) Seeds for Broiler Chicken. Inter.J. Poult. Sci. 3 (8): 522-529.
Semino, G.A., P. Restans, and P. Cerletti. 1985. Effect of bound carbohydrate on the action of trypsin in lupin seed glycproteins. J. Agri. Food Chem. 33:196-199.
Tate, ME.(1996). Vetches: feed or food. Chemistry in Australia, 63:549-550.
Udedibie, A.B.I., 1991. Relative effects of heat and urea treated jack bean (Canavalia ensiformis) on the performance of layinghens. Liv. Res. Rur. Dev., 3(3), online edition, www.cipav.org.co/lrrd/lrrd3/3/nigeria1 . htm
Van der Poel, A.F.B. 1990. Effect of processing on antinutrition factors and protein nutritional value of dry beans (Phaseolus vulgaris). A Review. Anim. Feed Sci. Tech. 29: 179-208.
Wiryawan, K.G. 1997. New vegetable protein for layers. PhD Thesis, University of Queensland, Australia.
نعمتی, محمد حسین, & حدادی, پیمان. (1393). تعیین عملکرد جوجههای گوشتی تغذیه شده با دانه ماشک اتوکلاو شده. علوم و فنون دامپروری, 3(12), 51-58. doi: 10.22092/aasrj.2014.100105
MLA
محمد حسین نعمتی; پیمان حدادی. "تعیین عملکرد جوجههای گوشتی تغذیه شده با دانه ماشک اتوکلاو شده". علوم و فنون دامپروری, 3, 12, 1393, 51-58. doi: 10.22092/aasrj.2014.100105
HARVARD
نعمتی, محمد حسین, حدادی, پیمان. (1393). 'تعیین عملکرد جوجههای گوشتی تغذیه شده با دانه ماشک اتوکلاو شده', علوم و فنون دامپروری, 3(12), pp. 51-58. doi: 10.22092/aasrj.2014.100105
VANCOUVER
نعمتی, محمد حسین, حدادی, پیمان. تعیین عملکرد جوجههای گوشتی تغذیه شده با دانه ماشک اتوکلاو شده. علوم و فنون دامپروری, 1393; 3(12): 51-58. doi: 10.22092/aasrj.2014.100105