تعیین ارزش غذایی دانه تاج خروس و استفاده از آن در جیره غذایی جوجه های گوشتی

نوع مقاله : مقاله آموزشی ، پژوهشی

نویسندگان

1 استاد ، موسسه تحقیقات علوم دامی کشور

2 دانشیار ، عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد مراغه

3 دانش‌آموخته کارشناسی ارشد دانشگاه آزد اسلامی واحد مراغه

چکیده

این آزمایش به منظور تعیین ارزش غذایی و بررسی اثرات استفاده از دانه­ تاج خروس[1] (واریته­ الترا) در جیره غذایی، بر عملکرد و صفات لاشه­ی جوجه های گوشتی انجام گرفت. ترکیبات شیمیایی دانه تاج خروس شامل ماده خشک، پروتئین خام، فیبر خام، خاکستر، چربی خام به ترتیب 0/91، 5/17، 4/8 ، 7/2 و 4/5 درصد در ماده خشک  بود،  انرژی خام و انرژی قابل متابولیسم آن به ترتیب 4515 و 1807 کیلو کالری در کیلوگرم ماده خشک  تعیین گردید. برای تعیین اثر دانه تاج خروس بر عملکرد جوحه های گوشتی از تعداد 400 قطعه جوجه­ گوشتی یک روزه سویه­ آرین (مخلوط دو جنس) در قالب طرح کاملاً تصادفی استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل سطوح صفر، 5، 10 و 15 درصد دانه تاج خروس در جیره­های غذایی جوجه های گوشتی در دو دوره­ سنی، 1 تا 21 و 22 تا 42 روزگی  بود. تیمارهای آزمایشی از لحاظ مقدار خوراک مصرفی در سن 1 تا 21 روزگی و 22 تا 42 روزگی اختلاف معنی­داری  داشتند (05/0≤ P). جوجه های گوشتی که از جیره غذایی بدون دانه تاج خروس (تیمار شاهد) استفاده کرده بودند، افزایش وزن بیشتر و ضریب تبدیل کمتری نسبت به دیگر گروه­های آزمایشی داشتند (05/0≤ P). سطوح مختلف دانه تاج خروس سبب افزایش معنی داری در وزن سینه جوجه های گوشتی نسبت به تیمار شاهد گردید، بطوریکه که سطح 5 و 10 درصد بیشترین تاثیر را نسبت به سایر تیمارها نشان دادند. بر اساس نتایج حاصل از این آزمایش سطح کمتر از 5 درصد دانه­ تاج خروس در جیره غذایی جوجه های گوشتی قابل توصیه است.

  1. Bressani R, LG Elias and A Garcia-Soto (1989) Limiting amino acids in raw and processed amaranth grain protein from biological test. Pla. F. for Hum. Nutri. 39: 223-234.
  2.  Bressani R, J.M González J Zúňiga M Breuner and LG Elías (1987a) Yield, selected chemical composition and nutritive value of 14 selections of amaranth grain rep­resenting four species. J. Sci. Food Agric. 38. 347.
  3.  Cheeke PR, and R Carlsson (1987) Evaluation of Several Crops as Source of Leaf Meal: Composition, Effect of Drying Procedure, and Rat Growth Response. Nutri. Repo. Intern. Vol. 18 No. 4.
  4.  Dodok L, A Modhir A Buchtova V Halasova and G Polacek (1997) Importance and utilization of amaranth in food Industry. 2. Composition of Amino Acid and Fatty Acids. Nahrung. 41: 108-110.
  5. Jacob JP, SL Noll and JA Brannon (2008) Comparison of metabolic energy content of organic cereal grains for chickens and turkeys. J. Appl. Poult. Res. 17: 540-544.
  6.  Kabuge LW, PN Mbugua BN Mitaru TA  Ngatia (2002) Effect of steam pelleting and inclusion of molasses in amaranth diets on broiler chicken performance, carcass composition and histopathology of some internal organs. FAO-AGRIPPA Peer Reviewed Electronic Journal.
  7. Kauffman C. S. and L. E. Weber. (1990) Grain amaranth. In: advances in new crops. (Aick, J. and J. E. Simon, eds.), pp.127-139. Timber Press. Portland, OR.
  8.   Marcone MF, Y Kakuda and RY, Yada (2004) Amaranth as a rich dietary source of β-sitosterol and other phytosterols. Pla. F. for Hum. Nutr. 58: 207–211.
  9.  Pedersen KE, B. Knudsen and BO, Eggum (1990) The nutritive value of amaranth grain (Amaranth Caudatus). Pla. F. for Hum. Nutr. 40: 61-71.
  10.  Pisarikova B, Z Zraly S Kracmar M Trckova and I Herzig (2005) Nutritional value of amaranth (genus amaranthus L.) grain in broiler diets for broiler chickens. Czech. J. Anim. Sci. 50(12):568-573.
  11.   Qureshi AA, JW Lehmann and D M Peterson (1996) Amaranth and Its oil inhibit cholesterol biosynthesis in 6-week-old female chickens. The Jou. of Nutr. WI 53705.
  12. Ravindran V, RL Hood RJ, Gill CR Kneale and WL Bryden (1996) Nutritional evaluation of grain amaranth (amaranthus hypochondriacus) in broiler diets. An. F. Sci. Techn., 63: 323-331.
  13.  Rouckova J, M Trckova and I Herzig (2004) The use of amaranth grain in diets for broiler chickens and its effect on performance and selected biochemical indicators. Czech.  J. Anima. Sci. 49 (12): 532-541.
  14.  Watson SL, DL Fjell JO Frits and DA Blasi (1993) Emergency and supplemental forages. available on the http://www.oznet.ksu.edu.
  15. Yaghobfar A. (2005) Feeding value of extruded and raw amaranth grain in laying hens ration. Bri. Poul. Sci. Supl. Vole 42: S110.
    1. Yaghobfar A and Boldaji F (2002) Influence of level of feed input and procedure on metabolisable energy and endogenous energy loss (EEL) with adult cockerels. British Poultry Science 43: 696-704.