اثرات مکمل ال- گلوتامین بر عملکرد و پاسخ‌های ایمنی جوجه‌های گوشتی

نوع مقاله : مقاله آموزشی ، پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار پژوهشی مؤسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج

2 استاد گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد،ایران

3 استاد گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد، ایران

4 استاد پژوهشی مؤسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.

5 دانشیار پژوهشی مؤسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.

6 دانشیار مؤسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی، شعبه شمال شرق کشور، مشهد، ایران

چکیده

این آزمایش به منظور بررسی اثرات افزودن سطوح مختلف مکمل ال- گلوتامین به جیره غذایی بر صفات تولیدی و پاسخ‌های ایمنی جوجه‌های گوشتی انجام شد. تعداد 192 جوجه خروس گوشتی یک روزه از سویه راس 308 در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تیمار، 4 تکرار و 12 قطعه جوجه در هر واحد آزمایشی مورد استفاده قرار گرفت. تیمارهای آزمایشی از نظر مقدار انرژی و پروتئین مشابه و دارای سطوح مختلف مکمل ال- گلوتامین (صفر، 5/0، 1 و 5/1 درصد) به ترتیب در گروه شاهد و سه گروه دیگر آزمایشی بود که در دوره آغازین (0 تا 21 روزگی) در اختیار جوجه‌های گوشتی قرار گرفت. نتایج نشان داد میانگین افزایش وزن روزانه جوجه‌های گوشتی در اثر مصرف جیره دارای 1 درصد مکمل گلوتامین در مقایسه با تیمار شاهد به طور معنی داری بهبود یافت. افزودن مکمل گلوتامین به جیره تا سطح 1 درصد، سبب بهبود معنی دار وزن نسبی طحال و تیموس، تقویت واکنش ازدیاد حساسیت پوستی، افزایش تکثیر لنفوسیت‌ها و کاهش نسبت هتروفیل به لنفوسیت پس از تنش وزن‌کشی شد. در جوجه‌هایی که 1 درصد مکمل گلوتامین دریافت کردند، تیتر اولیه و ثانویه آنتی‌بادی تام در پاسخ به تزریق گلبول قرمز گوسفندی و نیز تیتر آنتی‌بادی علیه ویروس بیماری‌های‌ نیوکاسل و برونشیت عفونی به طور معنی داری افزایش یافت. بر اساس نتایج این آزمایش، افزودن حداکثر 1 درصد مکمل گلوتامین به جیره سبب بهبود عملکرد و تقویت پاسخ‌های ایمنی سلولی و هومورال جوجه‌های گوشتی شد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات