اثرات استفاده از چربی‌های اشباع و غیراشباع و مدت نگهداری جیره بر عملکرد، صفات لاشه و لیپیدهای خون جوجه‌های گوشتی در هوای گرم

نوع مقاله : مقاله آموزشی ، پژوهشی

نویسندگان

1 دانش‌آموخته کارشناسی ارشد علوم دامی دانشگاه آزاد اسلامی- واحد مراغه

2 دانشیار دانشگاه آزاد اسلامی- واحد مراغه

چکیده

این آزمایش به منظور بررسی اثرات استفاده از چربی‌‌های اشباع و غیراشباع و طول مدت نگهداری جیره آماده بر عملکرد، صفات لاشه و لیپیدهای خون جوجه‌های گوشتی در هوای گرم صورت گرفت. این آزمایش به صورت فاکتوریل (5×2) شامل 5 سطح چربی (صفر، 3 درصد پیه گاوی، 6 درصد پیه گاوی، 3 درصد روغن کلزا و 6 درصد روغن کلزا) و دو مدت نگهداری جیره آماده (6 و 12 روز) با تعداد 480 قطعه جوجه گوشتی سویه تجاری راس- 308 در 10 تیمار، 4 تکرار و 12 قطعه جوجه در هر تکرار از سن 11 تا 42 روزگی جوجه‌های گوشتی در قالب طرح کاملاً تصادفی انجام گرفت. استفاده از 6 درصد روغن کلزا موجب کاهش مقدار خوراک مصرفی، بهبود ضریب تبدیل غذایی و افزایش شاخص تولید شد (05/0>P). افزایش وزن روزانه جوجه‌ها تحت تأثیر نوع و سطح چربی مورد استفاده قرار نگرفت (05/0P>). طول مدت نگهداری جیره آماده نتوانست عملکرد جوجه‌‌ها را تحت تأثیر قرار دهد (05/0P>). استفاده از 6 درصد روغن کلزا آماده موجب افزایش درصد لاشه جوجه‌‌ها شد (05/0>P). نوع چربی و طول مدت نگهداری جیره آماده اثرات معنی‌‌داری بر اجزای چربی خون جوجه‌ها نداشت (05/0P>). به طور کلی در شرایط آب و هوایی گرم، استفاده از 6 درصد روغن کلزا بدون اینکه ترکیب لیپیدهای خون جوجه‌‌ها را تحت تأثیر قرار دهد، موجب بهبود عملکرد و صفات لاشه می‌‌گردد. نگهداری 12 روزه جیره آماده حاوی سطوح بالای چربی تا 12 روز در هوای گرم بدون داشتن اثرات سوء بر عملکرد جوجه‌‌ها امکان‌‌پذیر است.

کلیدواژه‌ها

موضوعات