اثر مقایسه‏ ای سطوح مختلف پودر سیر (Alium sativum) و آنتی‏بیوتیک محرک رشد باسیتراسین در تغذیه جوجه‏ های گوشتی

نوع مقاله : مقاله آموزشی ، پژوهشی

نویسندگان

1 دانشیار،گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ملایر

2 دانشجوی کارشناسی ارشد رشته مهندسی کشاورزی، علوم دامی، تغذیه دام، دانشگاه آزاد اسلامی واحد گلپایگان

3 استادیار، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ملایر

4 دانش آموخته گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ملایر

چکیده

به منظور بررسی اثر پودر سیر بر عملکرد، فراسنجه‌های بیوشیمیایی و ایمنی جوجه‏های گوشتی در مقایسه با آنتی‌بیوتیک آزمایشی با استفاده از 240 قطعه جوجه گوشتی مخلوط سویه راس 308 در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 گروه آزمایشی، 5 تکرار و 12 مشاهده در هر تکرار به مدت 42 روز انجام پذیرفت. گروه‏های آزمایشی شامل شاهد (جیره پایه ذرت- سویا)، و به ترتیب سطوح 05/0 و 1/0درصد پودر سیر و سطح 045/0 درصد آنتی بیوتیک باسیتراسین اضافه شده به جیره پایه بودند.‏ صفات مورد اندازه‏گیری شامل عملکرد، وزن اندام‏های احشایی، فراسنجه‌های بیوشیمیایی و تیتر ایمنی خون بودند. نتایج نشان داد میانگین مصرف خوراک، افزایش وزن و ضریب تبدیل غذایی در گروه پودر سیر 1/0 درصد در کل دوره پرورش بهبود معنی‏دار داشت (05/0P≤). شاخص تولید به ترتیب در گروه‌های دارای سطوح پودر سیر 1/0 و 5/0 درصد به ‏صورت معنی‏داری نسبت به گروه شاهد و آنتی‏بیوتیک افزایش یافت (05/0P≤). کاهش سطح سرمی لیپیدها و افزایش سطح عیارآنتی‏بادی علیه بیماری‏های برونشیت و گامبورو در گروه آزمایشی پودر سیر 1/0 درصد نسبت به گروه شاهد معنی‌دار بود (05/0P≤). در کل مصرف سطح 1/0 درصد پودر سیر اثرهای سودمندی بر صفات عملکردی، فراسنجه‏های بیوشیمیایی و ایمنی خون ‏داشته و می‏تواند به عنوان جایگزین آنتی‏بیوتیک‏های محرک رشد در جیره جوجه‏های گوشتی استفاده شود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات