تأثیر عصاره گیاهان دارویی (بابونه و زیره سیاه) بر عملکرد، پاسخ ایمنی و ترکیبات بیوشیمیایی خون جوجه های گوشتی

نوع مقاله : مقاله آموزشی ، پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی کارشناسی ارشد رشته فیزیولوژی طیور دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

2 استاد دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

3 دانشیار موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، کرج، ایران

چکیده

این آزمایش به‌منظور ارزیابی اثر دو گیاه دارویی بابونه و زیره­ سیاه بر عملکرد، ترکیبات بیوشیمیایی سرم خون و سیستم ایمنی جوجه­های گوشتی سویه کاب 500 انجام گرفت. در این آزمایش تعداد 144 قطعه جوجه گوشتی سویه­ی کاب در قالب طرح کاملاً تصادفی با 3 تیمار، 4 تکرار و 12 قطعه جوجه در هر تکرار استفاده گردیدند. تیمارهای آزمایشی شامل: 1) جیره­ پایه، 2) جیره پایه+ عصاره بابونه یک درصد محلول در آب، 3) جیره پایه+ عصاره زیره­ سیاه یک درصد محلول در آب بودند. نتایج نشان دادند که هرچند اثر تیمارها بر خوراک مصرفی معنی‌دار نبود(P<0.05)  ولی افزایش وزن روزانه در تیمارهای بابونه و زیره از تیمار شاهد به‌طور معنی‌داری بالاتر بود (05/0>P).اثر تیمارها بر ضریب تبدیل غذایی در دوره رشد در مقایسه با گروه شاهد معنی‌دار بود (05/0>P). اثر زیره سیاه و بابونه بر ترکیبات بیوشیمیایی از جمله کلسترول و تری­گلیسرید در مقایسه با گروه شاهد تفاوت معنی‌داری نشان داد (05/0>Pاما بین دو تیمار بابونه و زیره سیاه تفاوت معنی­داری ازنظر ترکیبات بیوشیمیایی مشاهده نگردید (05/0<P). اثر بابونه و زیره سیاه بر سیستم ایمنی گلبول قرمز گوسفندی (SRBC) در سن 42 روزگی تفاوت معنی‌داری در مقایسه با گروه شاهد نشان داد (05/0>P).

کلیدواژه‌ها