جایگاه شیر گاومیش در افزایش تولید و مصرف شیر و لبنیات در کشور

نوع مقاله : مقاله آموزشی ، پژوهشی

نویسنده

استادیار پژوهشی مؤسسة تحقیقات علوم دامی کشور

چکیده

در چشم انداز توسعه کشور، امنیت غذایی و تأمین سلامت افراد جامعه، بسیار مورد تأکید قرار گرفته است. به این منظور، افزایش تولید شیر گاومیش در استان خوزستان به عنوان یکی از زمینه های مستعد برای افزایش تولید شیر در کشور، بایستی مورد توجه قرار گیرد. ویژگی های تغذیه ای و ترکیبات منحصر به فرد شیر گاومیش از نظر نوع و میزان چربی و پروتئین، برنامه ریزی و سرمایه گذاری بیشتری را دراین زمینه ایجاب می نماید. این خصوصیات انحصاری باعث شده است که باوجود بسته بندی و وضعیت میکروبی نامناسب، هنوز امکان افزایش تولید و مصرف مقادیر خیلی بیشتری از آن در کشور فراهم باشد. در کشورهائی که پرورش گاومیش معمول است، انواع لبنیات بومی و صنعتی با ارزش افزودۀ بالا تولید می شود که شاخص ترین آنها پنیرهای کشدار ایتالیا، ماست منطقۀ بالکان و انواع لبنیات بومی هندوستان می باشد. دست یابی به عوامل تولیدی به حدود دو برابر متوسط کشوری، برای افزایش تولید و فراوری شیر گاومیش، مورد نیاز است، که این امر با وجود آب و خاک مناسب کشاورزی در مناطق پرورش گاومیش، دست یافتنی است.

کلیدواژه‌ها