اثرات اسانس پونه کوهی، پروبیوتیک و آنتی‌بیوتیک بر عملکرد و پاسخ های ایمنی در جوجه های گوشتی

نوع مقاله : مقاله آموزشی ، پژوهشی

نویسندگان

1 فارغ التحصیل کارشناسی ارشد

2 استادیار، موسسه تحقیقات علوم دامی کشور

3 دانشیار، دانشگاه آزاد اسلامی کرج

چکیده

به منظور بررسی اثر اسانس پونه کوهی بر عملکرد، خصوصیات لاشه و پاسخ­های ایمنی در جوجه­های گوشتی آرین، آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی با تعداد 500 قطعه جوجه­ی گوشتی با 5 تیمار شامل، 1- تیمار شاهد، 2- جیره حاوی پروبیوتیک(پروتکسین)150 میلی­گرم در کیلوگرم ، 3- جیره حاوی آنتی‌بیوتیک(آویلامایسین) 150 میلی گرم در کیلوگرم، 4- جیره حاوی اسانس پونه کوهی 200 میلی‌گرم در کیلوگرم خوراک و 5- جیره حاوی اسانس پونه کوهی400 میلی­گرم در کیلوگرم خوراک در چهار تکرار، هر تکرار 25 قطعه جوجه گوشتی آرین در سن یکروزه (مخلوط نر و ماده) به مدت 42 روز انجام شد. در سن 42 روزگی از هر تکرار 2 قطعه (یک خروس و یک مرغ)پرنده به طور تصادفی انتخاب و جهت بررسی اجزاء لاشه ذبح گردیدند. وزن بدن، ضریب تبدیل غذایی، خوراک مصرفی، ماندگاری و شاخص تولید در سن 42 روزگی تحت تأثیر تیمار­های آزمایشی قرار نگرفتند. وزن نسبی لاشه و اجزای مختلف لاشه (بجز کبد) تحت تأثیر هیچ یک از تیمارها قرار نگرفت. درصد هتروفیل در جیره حاوی 200 میلی گرم پونه کوهی بیشترین مقدار (20/30) و اختلاف معنی‌داری (05/0>p) با تیمارهای حاوی 400 میلی­گرم در کیلوگرم پونه کوهی و گروه کنترل داشت. نسبت هتروفیل به لنفوسیت در گروه حاوی 200 میلی­گرم در کیلوگرم پونه کوهی بیشترین مقدار (449/0) و اختلاف معنی‌داری (05/0>p) با گروه‌ حاوی 400 میلی­گرم در کیلوگرم پونه کوهی و گروه کنترل داشت (به ترتیب 385/0 و 381/0). نتایج این پژوهش بیانگر تاثیر گیاه دارویی پونه کوهی بر ایمنی سلولی در جوجه‌های گوشتی است.