موسسه تحقیقات علوم دامی کشور
علوم و فنون دامپروری
2981-2372
6
23
2017
08
23
گزارش وقوع همه گیری تریپانوزوما اوانسی در یک گله شتر
3
6
FA
غلامرضا
محمدی
استاد گروه علوم درمانگاهی بهداشت پیشگیری بیماریهای دامی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه فردوسی مشهد
najnafi.dvsc@gmail.com
سجاد
نجفی مصلح
دستیار تخصصی گروه علوم درمانگاهی بهداشت پیشگیری بیماریهای دامی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه فردوسی مشهد
najafi.dvsc@gmail.com
10.22092/aasrj.2017.115777
<strong>ترپانوزومیازیس یکی از مهمترین و گستردهترین بیماریهای انگلی در شترها یک و دوکوهانه محسوب میشود. </strong><strong><em>تریپانوزوما اوانسی</em></strong><strong> در شتر بیماری سورا که</strong><strong> بیماری شدیدی است را ایجاد می</strong><strong></strong><strong>کند</strong><strong>. این بیماری دارای اهمیت اقتصادی زیادی بوده و به شکلهای بالینی حاد، تحت</strong><strong></strong><strong>حاد و مزمن دیده می</strong><strong></strong><strong>شود. درحالت مزمن</strong><strong>که شایعتر است شتر مبتلا </strong><strong>بهتدریج ضعیف و لاغر می</strong><strong></strong><strong>شود.</strong><strong>بههمین علت </strong><strong><em>تریپانوزوما اوانسی</em></strong><strong> بیشتر در شترهای که سن بالایی دارند، دیده می</strong><strong></strong><strong>شود.</strong><strong> شکل مزمن بیماری خود را به صورت لاغری شدید، تب متناوب، بیرنگی مخاطات و گهگاه ادم شکمی نشان میدهد. به دنبال مراجعه صاحب یک شترداری با جمعیت 200 نفر شتر به پلیکلینیک دانشکده دامپزشکی دانشگاه فردوسی مشهد و گزارش تلفات در هشت نفر از شترهای (آمیخته دوکوهانه و یککوهانه) و پنج نفر ازشترهای یک</strong><strong></strong><strong>کوهانه، شترداری مورد بازدید قرار گرفت.</strong><strong>پس از</strong><strong>بازدید گله از خون کامل و خون جداری نمونهگیری شد و انگل <em>تریپانوزوما اوانسی</em> تشخیص داده شد. درمانهای داروئی، سمپاشی برعلیه حشرات و عملیات بهداشتی انجام گرفت. بعد انجام امور بهداشتی مورد جدیدی از بیماری گزارش نشد.</strong>
شتر یککوهانه,شتر دوکوهانه,کوئناپیرامن سولفات,ملارسومین,هماتوکریت
https://asrip.areeo.ac.ir/article_115777.html
https://asrip.areeo.ac.ir/article_115777_9a1e55a8131c37e54d937bf289418bb3.pdf
موسسه تحقیقات علوم دامی کشور
علوم و فنون دامپروری
2981-2372
6
23
2017
08
23
گزارش وقوع سالمونلوز در یک گله شتر
7
10
FA
غلامرضا
محمدی
استاد گروه علوم درمانگاهی بهداشت پیشگیری بیماری های دامی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه فردوسی مشهد
najnafi.dvsc@gmail.com
سجاد
نجفی مصلح
دستیار تخصصی گروه علوم درمانگاهی بهداشت پیشگیری بیماری های دامی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه فردوسی مشهد
najafi.dvsc@gmail.com
10.22092/aasrj.2017.115778
<strong>سالمونلوز یک بیماری مشترک است که به</strong><strong>وسیله سرووارهای جنس سالمونلا ایجاد میگردد. این بیماری در انسان به وسیله سروتیپهای مختلف سالمونلا و از منابع متعدد انسانی و حیوانی ایجاد میشود. علایم این بیماری در شتر میتواند بهصورت سقطجنین، گاستروانتریت و اسهال بروز نماید. در یک گله در مشهد میزان بالای سقط و اسهال اعلام شده بود. هدف از این تحقیق، بهدست آوردن دلایل سقط در میان شترها این گله در مشهد بود. برای انجام این کار، از محتویات کیسه صفرا و مایعات جنینی 10 نفر بچه شتر سقط شده، نمونهگیری شد. </strong><strong>همچنین از 10 نمونه از خوراک شترها که شامل کنسانتره و کاه و سبوس و تفاله چغندر برداشت شد. </strong><strong>سالمونلا در دو مورد کیسه صفرای نوزادان گزارش شد</strong><strong>. نمونههای کاه و تفاله چغندرقند نیز از نظر سالمونلا مثبت اعلام شدند.</strong>
سقطجنین,شتر یککوهانه,سالمونلا
https://asrip.areeo.ac.ir/article_115778.html
https://asrip.areeo.ac.ir/article_115778_11d536d9ff68b5da21f4ec09653a48b3.pdf
موسسه تحقیقات علوم دامی کشور
علوم و فنون دامپروری
2981-2372
6
23
2017
08
23
رخداد نادر طوفان سقطجنین در جمعیت شتر ناحیه مرکزی ایران (استان قم)
11
16
FA
سید محمد
بارانی
اداره کل دامپزشکی استان قم
smbarani@yahoo.com
جمیله
سالارآملی
مرکز تحقیقات سمشناسی دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران
احسان
مقدس
سازمان دامپزشکی کشور
علیرضا
احمدی
اداره کل دامپزشکی استان قم
حسن
توحیدی
اداره کل دامپزشکی استان قم
رضا
حسنزاده
مرکز ملی تشخیص، آزمایشگاههای مرجع و مطالعات کاربردی سازمان دامپزشکی کشور
10.22092/aasrj.2017.115779
<strong>مواردی از رخداد بیسابقه سقطجنین</strong> <strong>در گلههای شتر استان قم، در اواخر مهرماه سال 1393 مشاهده گردید. در این اپیدمی </strong><strong>4/58 </strong><strong>درصد از مجموع 846 نفر شتر آبستن، 494 نفر و همچنین از مجموع 45 گله، 35 گله (8/77 درصد) دچار عارضه سقطجنین شده بودند. میانگین سقطجنین داخل گلهها از 14 تا 100 درصد بود. عارضه در سه ماهه آخر آبستنی اتفاق افتاد بود. دوره رخداد اپیدمی از مهر تا دی ماه ادامه داشت. جنینهای دفع شده فاقد نشانههای عفونت یا ناهنجاریهای مادرزادی </strong><strong>بودند. </strong><strong>همچنین، شترهای سقط کرده نشانههائی از بیماریهای عفونی و عفونتهای رحمی را نشان ندادند. تنها نکته مشترک گلههای شتر مبتلا به سقط</strong><strong>جنین، </strong><strong>فقر حاد مرتع، عدم تغذیه کافی توسط شترداران و لاغری قابل توجه گلهها بود. بررسیهای آزمایشگاهی، عدم جداسازی عوامل عفونی شایع (باکتریال و ویروسی) سقطجنین را تائید نمود. میزان عناصر معدنی علوفه مراتع معمولی بود ولی مقدار نیترات گیاهان مناطق آلوده 20 برابر نیترات مناطق </strong><strong>دیگر </strong><strong>بود. نتایج نشان داد، وجود بیسابقه خشکسالی و عدم مدیریت صحیح تغذیه توسط شترداران، عوامل اساسی این عارضه بودهاند.</strong>
خشکسالی,سوءتغذیه,شتر یککوهان,طوفان سقطجنین,نیترات
https://asrip.areeo.ac.ir/article_115779.html
https://asrip.areeo.ac.ir/article_115779_6f7c9f30162a612c5b32318faf203e9a.pdf
موسسه تحقیقات علوم دامی کشور
علوم و فنون دامپروری
2981-2372
6
23
2017
08
23
شناسائی شکل داخلی الیاف شترهای یککوهانه بومی با میکروسکپ نوری و الکترونی
17
24
FA
مهناز
صالحی
موسسه تحقیقات علوم دامی
msalehi572000@gmail.com
زهرا
عبادی
عضو هیئت علمی مؤسسه تحقیقات علوم دامی کشور
ebadi_55@yahoo.com
10.22092/aasrj.2017.115780
<strong>شناسائی دقیق الیاف برای محافظت و نگهداری آنها از نظر نساجی مهم است. در کنار این اطلاعات، خصوصیات و نحوه مصرف الیاف و نیز مسیر نگهداری انواع الیاف معلوم شده و ممکن است در نمایان کردن جزئیات منشا و تاریخچه فرآوری الیاف کمک کند. روشهای متفاوتی در شناخت الیاف از یکدیگر به</strong><strong></strong><strong>کار میرود. آزمایشهای میکروسکپی از روشهای معمول است که به همراه اندازهگیرهای فیزیکی و شیمیائی، راههای شناخت انواع الیاف و عملیات انجام گرفته بر روی آنها را فراهم میسازد.</strong><strong> بررسی انواع الیاف و تجزیه و تحلیل ساختار سطحی فلس آنها توسط میکروسکوپ نوری و میکروسکوپ الکترونی پویشی هنوز از روشهای مرجع است. مطالعه </strong><strong>برای تعیین مدولا و ویژگیهای فلس با تهیه 14 نمونه از الیاف شترهای یک کوهانه انجام گرفت. </strong><strong>همه الیاف مورد آزمایش به رنگ شتری روشن (آهوئی) بودند. با فرو بردن نمونه الیاف در مایع</strong><strong>بخصوصی</strong><strong> برای وضوح بهتر فلسها</strong><strong>، ویژگیهای </strong><strong>مدولائی و نوع فلسها با میکروسکپ نوری مشاهده شد. میانگین فراوانی فلسها در 100 میکرون طول قابل مشاهده توسط میکروسکپ الکترونی با بزرگنمائی 500 و 2000 برابر اندازهگیری شد. نمونهها دارای دامنه قطر الیاف 14 تا 57 میکرون با متوسط قطر 6/22 میکرون و متوسط الیاف ضخیم 18 درصد بودند.</strong><strong> نتایج نشان دادند که متوسط و دامنه </strong><strong>تعداد فلسها در الیاف ظریف شترها، 8/6 با دامنه 5/5 تا 7/8 عدد بود. اما در الیاف نیمه ضخیم و یا متوسط، بهطور متوسط 9/8 با دامنه 0/8 تا 2/11 بود. این مطالعه نشان داد که فراوانی و طرح فلسها مشابه الیاف سایر شترهای دنیا است.</strong>
الیاف حیوانی,طرح فلس,لبه فلس,مدولا
https://asrip.areeo.ac.ir/article_115780.html
https://asrip.areeo.ac.ir/article_115780_c6ec2fbb0454bc558f34f257631c4822.pdf
موسسه تحقیقات علوم دامی کشور
علوم و فنون دامپروری
2981-2372
6
23
2017
08
23
بررسی مسمومیت ناشی از تاتوره در شتر
25
30
FA
عبدالرضا
نبی نژاد
عضو هیات علمی بخش تحقیقات دامپزشکی،مرکز تحقیقات و اموزش کشاورزی ومنابع طبیعی اصفهان
nabinejad@yahoo.com
10.22092/aasrj.2017.115781
<strong>تاتوره یک درختچه سمی یکساله با ساقهای بیکرک و منشعب بهطول 40 سانتیمتر تا 2 متر است که در کنار جادهها در مناطق خشک میروید. داتورین ماده مؤثره آن متشکل از سه آلکائید آتروپین، هیوسامین و اسکوپولامین است. مقادیر کمی از این آلکالوئیدها باعث مسمومیت عصبی و قلبی عروقی شدید میشود. در این مقاله مسمومیت ناشی از مصرف گیاه تاتوره در 15</strong><strong>نفر شتر بالغ و حاشی مورد بررسی قرار میگیرد. علائم افزایش ضربان قلب، نفخ، بیقراری، نابینایی، تاکیکاردیا و گشادی مردمک بدون تب پس از</strong><strong>تعلیف دام با علوفه آلوده به گلهای خشکیده داتورا مشاهده شد. بهعلت عدم دسترسی به مورفین و نفخ حاصل از اتونی و عوارض عصبی و قلبی سم، معالجه کارآمد نشد. در نهایت دو حاشی و سه شتر بالغ تلف شدند. ولی 10 نفر دیگر از شترها سریعاً تحت سرمتراپی و درمانهای حمایتی قرار گرفته و علیرغم شروع علائم، سلامتی خود را بازیافتند.</strong>
آلکالوئید,تاتوره,گیاهان سمی,مسمومیت گیاهی
https://asrip.areeo.ac.ir/article_115781.html
https://asrip.areeo.ac.ir/article_115781_b7fb984974a2685abcaf4c8686c58622.pdf
موسسه تحقیقات علوم دامی کشور
علوم و فنون دامپروری
2981-2372
6
23
2017
08
23
تاثیر کلسترول لود شده بر سیکلودکسترین در پاسخ شیشه ای شدن اسپرم اپیدیدیمی شتر تککوهانه
31
34
FA
ی.
نصری حسنی
فارغالتحصیل دکترای حرفهای، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران، اهواز
فرید
براتی
گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران، اهواز
fabrtir@yahoo.com
ش.
اقبال سعیدی
گروه ژنتیک و اصلاح نژاد، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی-واحد خوراسگان
10.22092/aasrj.2017.115782
<strong>هدف از مطالعه حاضر، بررسی تاثیر کلسترول لود شده بر سیکلودکسترین (</strong>CLC<strong>) روی پاسخ به انجماد اسپرم شتر تککوهانه در مدل شیشهایسازی بوده است. بدین منظور، 5 زوج بیضه و اپیدیدیم شتر تککوهانه از کشتارگاه در کنار یخ به آزمایشگاه منتقل گردید. اسپرم اپیدیدیمی در محیط تریس استخراج و مورد ارزیابی قرار گرفت. نمونههای موجود به دو قسمت تقسیم و وارد برنامه شیشهایسازی شدند. یک قسمت قبل از ورود به برنامه انجماد در معرض مقدار 1 میلیگرم </strong>CLC<strong> برای 10<sup>6</sup>×60 اسپرم قرار گرفت. گروه دوم بدون در معرض قرارگیری به </strong>CLC<strong> وارد برنامه انجماد شد. نتایج مطالعه نشان داد، انجماد اثر قابل ملاحظهای (05/0></strong>P<strong>) بر ویژگیهای اسپرم داشته و </strong>CLC<strong> در بهبود شاخصهای اسپرم بهطور قابل ملاحظهای مؤثر بوده است. مطالعه حاضر برای اولین بار نشان داد، انجماد شیشهای با استفاده از کلسترول در اسپرم اپیدیدیمی شتر امکانپذیر میباشد.</strong>
اسپرم اپیدیدیمی,شتر یککوهانه,شیشه ایسازی,کلسترول لود شده بر سیکلودکسترین
https://asrip.areeo.ac.ir/article_115782.html
https://asrip.areeo.ac.ir/article_115782_75fd59db366c28517944bae0cf8f0c0f.pdf
موسسه تحقیقات علوم دامی کشور
علوم و فنون دامپروری
2981-2372
6
23
2017
08
23
فعالیت ضد قارچی پدیوکوکوساسیدیلاکتیسی سویه RS6 جداسازی شده از شیر شتر علیه آسپرژیلوسفلاووس مولد آفلاتوکسین
35
42
FA
سمانه
صدیقیخویدک
دانشگاه اصفهان، گروه زیست شناسی
sedighi.samaneh@yahoo.com
محمد
ربانیخوراسگانی
دانشگاه اصفهان، گروه زیست شناسی
گیتی
امتیازی
دانشگاه اصفهان، گروه زیست شناسی
محمد
مظلوماردکانی
دانشگاه یزد، دانشکده علوم، گروه شیمی
ایرج
دلفانی
گروه زبان شناسی، دانشگاه پیام نور، یزد
ملیحه
حاجی قاسمی
دانشگاه آزاد اسلامی واحد اشکذر، گروه زیست شناسی
10.22092/aasrj.2017.115783
<strong>در این مطالعه باکتریهای اسید لاکتیک (</strong><strong>LAB</strong><strong>) از شیر شتر جداسازی شدند و فعالیت ضدقارچی آنها در برابر قارچ <em>آسپرژیلوسفلاووس</em> با روشهای مختلف مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور، 4 نمونه شیر شتر محلی جهت جداسازی باکتریهای اسیدلاکتیک غربالگری شدند. اثرمهاری این جدایهها با روشهای مختلف مورد ارزیابی قرار گرفت. بررسی اثر جدایههای باکتریهای اسید لاکتیک بر تولید زیستتوده <em>آ.فلاووس</em> در محیط مایع </strong><strong>MRS</strong><strong> و تعیین فعالیت بازدارندگی آنها علیه <em>آ.فلاووس</em> در محیط جامد </strong><strong>PDA</strong><strong> انجام گرفت. در نهایت جدایههای باکتریهای اسید لاکتیک که دارای فعالیت بازدارندگی خوبی در برابر رشد<em> آ.فلاووس </em>بودند با روش توالییابی </strong><strong>SrDNA</strong><strong>16 شناسایی شدند. نتایج نشان دادند که یک جدایه باکتریهای اسید لاکتیک دارای فعالیت بازدارندگی خوبی در برابر رشد <em>آ.فلاووس</em> مولد آفلاتوکسین بود. با روش توالییابی </strong><strong>SrDNA</strong><strong>16 این سویه بهعنوان <em>پدیوکوکوس اسیدی لاکتیسی</em></strong><strong><em>سویه </em></strong><strong>RS6</strong><strong> شناسایی شد. نتایج نقش محافظتی شیر شتر را بیش از پیش نشان دادند. </strong>
آسپرژیلوس فلاووس,باکتریهای کومنسال (بیآزار),بانک ژنی,پدیوکوکوس اسیدی لاکتیسی
https://asrip.areeo.ac.ir/article_115783.html
https://asrip.areeo.ac.ir/article_115783_6cdeb5513b4004462f69632df4528654.pdf
موسسه تحقیقات علوم دامی کشور
علوم و فنون دامپروری
2981-2372
6
23
2017
08
23
تعیین ارزش غذایی منابع خوراکی استان هرمزگان (شوره، ترات، جر و خارشتر) در تغذیه شتر
43
52
FA
ابراهیم
قاسمی
کارشناس ارشد مرکز تحقیقات، آموزش کشاورزی و منابع طبیعی گیلان
ibghasemi@yahoo.com
حسین
غلامی
عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور
فیروز
عسکری
کارشناس ارشد مرکز تحقیقات، آموزش کشاورزی و منابع طبیعی هرمزگان
احمد
قربانی
عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات، آموزش کشاورزی و منابع طبیعی گیلان
ghorbanee@gmail.com
سیدابوالحسن
میرمهدوی
کارشناس ارشد مرکز تحقیقات، آموزش کشاورزی و منابع طبیعی گیلان
10.22092/aasrj.2017.115784
<strong>در این تحقیق قابلیت هضم مواد مغذی گیاهان شوره، ترات، جر و خارشتر با استفاده از چهار نفر شتر نر بالغ در قالب طرح کاملاً تصادفی اندازهگیری شد. آزمایش بهروش استاندارد و از طریق جمعآوری کل مدفوع انجام شد. از یونجه بهعنوان علوفه پایه استفاده شد. میزان پروتئین خام گیاهان شوره، ترات، جر و خارشتر بهترتیب 4/9، 3/9، 4/12 و 4/9 درصد</strong><strong> و الیاف خام آنها 4/27، 4/39، 2/35 و 3/28 درصد</strong><strong> بود. گیاه ترات نسبت به سایر گیاهان از میزان دیواره سلولی (6/68 درصد) و دیواره سلولی فاقد همیسلولز (4/50 درصد) بالاتری برخوردار بود. میزان خاکستر شوره (73/26 درصد) و جر (93/18 درصد) بالاتر از گروههای دیگر بود. قابلیت هضم ماده خشک، ماده آلی، پروتئین خام، چربی خام دیواره سلولی، دیواره سلولی فاقد همیسلولز و انرژی قابل هضم خوراکها تفاوت معنیداری نشان دادند (01/0</strong><strong>P<</strong><strong>). میزان قابلیت هضم پروتئین خام شوره، ترات، جر و خارشتر بهترتیب 7/49، 2/58، 7/21 و 7/20 درصد بود و میزان انرژی قابل هضم آنها نیز بهترتیب 9/1، 4/2، 6/0 و 7/2 مگاکالری در هر کیلوگرم ماده خشک بود. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که گیاهان خارشتر و ترات از ارزش غذایی بالا، شوره از ارزش غذایی متوسط و جر از ارزش غذایی پایینی در تغذیه شتر برخوردار هستند. </strong>
ترات,جر,خارشتر,شتر,شوره,قابلیت هضم
https://asrip.areeo.ac.ir/article_115784.html
https://asrip.areeo.ac.ir/article_115784_df66d1a701ac281f6e28b50ec9dc0b2f.pdf
موسسه تحقیقات علوم دامی کشور
علوم و فنون دامپروری
2981-2372
6
23
2017
08
23
ارزیابی پتانسیل ضدمیکروبی فرآوردههای تخمیری- پروبیوتیکی تهیه شده از شیر شتر علیه باکتری باسیلوس سرئوس
53
62
FA
ع.
نیکورز
فارغ التحصیل دکتری عمومی دامپزشکی،دانشگاه شهید باهنر کرمان
ه.
ابراهیم نژاد
گروه بهداشت مواد غذایی ،دانشکده دامپزشکی،دانشگاه شهید باهنر کرمان
لادن
منصوری نژند
گروه بهداشت مواد غذایی ،دانشکده دامپزشکی،دانشگاه شهید باهنر کرمان
mansouri39@yahoo.com
ن.ا.
فاطمی
دانشجوی دکترای عمومی دامپزشکی ،دانشگاه شهید باهنر کرمان
ز.
کمالی پور
دانشجوی دکترای عمومی دامپزشکی ،دانشگاه شهید باهنر کرمان
10.22092/aasrj.2017.115785
<strong>مهار پاتوژنهای انسانی از طریق مواد غذایی اهمیت بهسزایی دارد. شیر شتر یکی از مهارکنندهها است. امروزه فرآوردههای متعددی مانند فرآوردههای تخمیری-پروبیوتیکی از شیر شتر تولید میشوند. پروبیوتیکها ضمن مهار میکروارگانیسمهای مضر، در پیشگیری و درمان انواع عفونتها نقش دارند.</strong><strong>بنابراین، </strong><strong>در این مطالعه تولید محصولات از استارتر هانسن (</strong><strong>ABT-10</strong><strong>) به نسبت 5/0 درصد استفاده شد.</strong><strong> بدین منظور با استفاده از باکتریهای پروبیوتیک، فرآورده تخمیری</strong><strong>–</strong><strong>پروبیوتیکی از شیر شتر تولید شد. خاصیت ضدمیکروبی محصولات تخمیری پروبیوتیکی حرارت ندیده و حرارت دیده و شیر پاستوریزه علیه باکتری <em>باسیلوس سرئوس</em></strong><strong> مقایسه شد. جهت تعین تاثیر ضدمیکروبی نمونه</strong><strong></strong><strong>ها از دو آزمون ارزیابی هاله مهاری رشد و حداقل غلظت مهاری رشد استفاده شد. تعداد باکتریهای پروبیوتیک طی روزهای ششم و دهم نسبت به روز نخست بهطور معنیداری کاهش یافت. اما در هیچ روزی کمتر از 10<sup>6</sup> نبوده است. اثر ضدمیکروبی نمونههای</strong><strong> حرارت دیده</strong><strong> و </strong><strong>حرارت ندیده </strong><strong>در آزمون ارزیابی حداقل غلظت مهاری رشد</strong><strong>علیه </strong><strong>باکتری <em>باسیلوس سرئوس</em> </strong><strong>مشاهده شد</strong><strong>.</strong><strong> در آزمون ارزیابی هاله مهاری رشد هر دو نمونه </strong><strong>علیه باکتری <em>باسیلوس سرئوس</em></strong><strong> اثر ضدمیکروبی داشتند</strong><strong> .</strong><strong>علاوه بر آن </strong><strong> در تمامی نتایج، اثر ضدمیکروبی محصول حرارت ندیده نسبت به محصول حرارت دیده بیشتر بوده است</strong><strong>.</strong>
آزیترومایسین,بایل اسکولین مودیفایدآگار,بیفیدوباکتریوم,پروبیوتیک ABT-10,تستMIC,سفیکسیم,محیط کشت ام آر اس آگار
https://asrip.areeo.ac.ir/article_115785.html
https://asrip.areeo.ac.ir/article_115785_5707b33c0f82520e2f44e78b147b4e93.pdf
موسسه تحقیقات علوم دامی کشور
علوم و فنون دامپروری
2981-2372
6
23
2017
08
23
ویژگیهای لوک برتر از دیدگاه شترداران بومی و محلی استان سمنان و رفتارشناسی آن
63
68
FA
مجتبی
سرکبیری
عضو شورای سیاستگذاری شتر کشور و عضوکانون شتردارن بومی
ghomes4232@yahoo.com
10.22092/aasrj.2017.115786
<strong>هدف از تدوین این مقاله، جمعآوری دانش بومی در زمینه رفتارشناسی شترهای نر (لوک) به ویژه در زمان مستی و معیارهای انتخاب لوک برتر از دیدگاه جامعه محلی است. </strong><strong>از </strong><strong>شاخصهای انتخاب لوک برتر، پشم زیاد، اندام مناسب، قد و قامت بلند، مادران قوی هیکل و پُرشیر است</strong><strong>.</strong><strong> بهعلاوه رنگهای خاصی چون سرخ، سرخ آتشی و سیاه، کوهان تیز و بلند، سر و کله بزرگ، دلیری و جنگجویی، بومی و محلی بودن .. از جمله مواردی است که در انتخاب لوک گله، مورد نظر شتردارن بومی است. در فصل زمستان (اوایل دی ماه)که فصل جفتگیری است</strong><strong>،</strong><strong> تغییرات فاحشی در میان شترهای نر رخ میدهد. این تغییرات در تغذیه نرها، وضعیت جسمانی و فیزیکی و نوع رفتار لوکها قابل مشاهده است. در این فصل لوکها برای تصاحب مادهها، نبرد نموده و برتری خود را به نمایش میگذارند. لوک</strong><strong>ها </strong><strong>در فصل جفتگیری دچار کاهش وزن شدید شده و شکم آنها از حالت پهنی خارج و کاملا باریک میشود که این وضعیت جسمانی، عملیات جفتگیری را راحت مینماید. به لحاظ رفتاری نیز علاوه بر درگیری شدید بین لوکها، تولید صدایی شبیه سوت، ساییدن دندان، تکانهای شدید سر و دم همراه با ادرار کردن، توسعه غده پشتسری و ترشح مایع تیره رنگ، </strong><strong>ادرار کردن و پخش آن با دم به پشت، حرکات مختلف و شدید سر، گاز گرفتن پای همدیگر،</strong><strong> در نهایت حرکت تهاجمی سر همراه با نشان دادن تیزی دندان، خارج کردن تودهای گوشتی از دهان یا پرده شراح النحک</strong><strong> صورت میگیرید</strong><strong>.</strong>
جفتگیری,دانش بومی,دوره مستی,رفتار شتر نر,رفتارشناسی,سن
https://asrip.areeo.ac.ir/article_115786.html
https://asrip.areeo.ac.ir/article_115786_0c0d7ffe3194221ed83860e67730d7c8.pdf