ORIGINAL_ARTICLE
اثرات سطوح مختلف مکملهای معدنی و ویتامینی در جیره پیش آغازین بر عملکرد، صفات لاشه و وضعیت ایمنی در جوجههای گوشتی
این آزمایش جهت ارزیابی اثرات استفاده از سطوح مختلف مکملهای معدنی و ویتامینی در دوره پیش آغازین(1 تا 10 روزگی) بر عملکرد، صفات لاشه و وضعیت ایمنی جوجههای گوشتی انجام گرفت. در این آزمایش تعداد 300 قطعه جوجه گوشتی سویه راس- 308 در یک طرح کاملاً تصادفی در 5 تیمار، 4 تکرار و با 20 قطعه جوجه در هر تکرار مورد استفاده قرار گرفتند. گروههای آزمایشی شامل: تیمار 1) بدون استفاده از مکملهای معدنی و ویتامینی، تیمار 2) حاوی 25/0 درصد از مکملهای معدنی و ویتامینی (گروه شاهد)، تیمار 3) حاوی 35/0 درصد از مکملهای معدنی و ویتامینی، 4) تیمار حاوی 45/0 درصد از مکملهای معدنی و ویتامینی و 5 تیمار حاوی 55/0 درصد از مکملهای معدنی و ویتامینی بودند. استفاده از سطوح مختلف مکملهای معدنی و ویتامینی در دوره پیش آغازین اثرات معنیدار بر عملکرد جوجهها در دورههای پیش آغازین، آغازین و رشد نداشت (05/0P >). خوراک مصرفی در کل دوره تحت تأثیر سطوح مکملهای مصرفی قرار گرفت(05/0P <). به طوری که کمترین مقدار آن (89/43 گرم) در گروه شاهد به دست آمد. در تجزیه لاشه و وضعیت ایمنی تفاوتی بین گروههای آزمایشی مشاهده نشد(05/0P >). با توجه به نتایج بدست آمده میتوان پیشنهاد کرد که در دوره پیش آغازین حذف و یا افزایش سطوح مکملهای مواد معدنی و ویتامینی اثرات معنیدار بر عملکرد، صفات لاشه و وضعیت ایمنی جوجههای گوشتی نداشته و سطوح پیشنهادی از این مکملها برای دورههای آغازین و رشد، در دوره پیش آغازین نیز نتیجه بهتری میدهد.
https://asrip.areeo.ac.ir/article_113764_c05cef76f6497f5d761e245508b8f81d.pdf
2016-11-21
3
12
10.22092/aasrj.2016.113764
جوجه گوشتی
وضعیت ایمنی
پیش آغازین
عملکرد
مکملهای ویتامینی و معدنی
محمد
ولی زادگاه
valizadeghan@yahoo.com
1
دانش آموخته کارشناسی ارشد علوم دامی
AUTHOR
علی
نوبخت
anobakht20@yahoo.com
2
دانشیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد مراغه
LEAD_AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
مطالعه توازن مواد مغذی در جیره گاوهای شیری صنعتی استان مرکزی
این پژوهش به منظور بررسی وضعیت مدیریت تغذیه و خوراکدهی گاوداریهای شیری صنعتی استان مرکزی و مقایسه بین وضعیت موجود ومطلوب واحدها انجام شد. به منظور اجرای آن گاوداریها از نظر ظرفیت گاو مولد به سه طبقه 30 تا 85 رأسی، 86 تا 160 رأسی و بیشتر از160 رأس دسته بندی شده و با استفاده از روش نمونهگیری طبقهبندی شده اقدام به انتخاب 20 درصد از کل واحدهای استان گردید. سپس از طریق تکمیل پرسشنامه و دادهبرداری مستقیم، وضعیت مدیریت تغذیه واحدهای انتخاب شده مورد بررسی قرار گرفت. در 21 درصد از کل واحدهای مورد مطالعه، روش تعلیف کاملاً مجزا و جداگانه علوفه و مواد متراکم، و در 31/26 درصد از کل واحدهای مورد مطالعه، روش خواکدهی کاملاً مخلوط مشاهده شد. نتایج نشان داد که تفاوت بین مقادیر مصرف شده و مورد نیاز برمبنای توصیههای 2001NRC به ازای هر رأس در روز برای گاوهای شیری پرتولید از نظر کیلوگرم ماده خشک مصرفی، انرژی خالص شیردهی (مگا کالری)، پروتئین خام (گرم)، کلسیم (گرم) و فسفر (گرم) به ترتیب برابر با 23/0، 66/1- ،43/226- ، 12/69، و99/8 بود. تفاوت میزان مصرف و نیاز انرژی خالص شیردهی، پروتئین خام، کلسیم و فسفر (بجز طبقه دوم برای مصرف فسفر) در گاوهای پرتولید در همه طبقات معنیدار بود. نتایج حاصله از این تحقیق نشان داد که در اغلب گاوداریهای مورد مطالعه، میزان مصرف مواد مغذی در گاوها، مطابق با نیازمندیهای آنها نمیباشد.
https://asrip.areeo.ac.ir/article_113765_6bd85415f085f87a8fe0efd1595b4264.pdf
2016-11-21
13
24
10.22092/aasrj.2016.113765
گاو شیری
مدیریت تغذیه
انرژی ویژه شیردهی
ماده خشک مصرفی
پروتئین خام
آزاده
میرشمس الهی
iranmirshams@yahoo.com
1
عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی
LEAD_AUTHOR
رمضانعلی
عزیزی
azizi2000@yahoo.com
2
عضوهیئت علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
تأثیر نمره وضعیت بدنی قبل از جفتگیری بر عملکرد تولیدی میش لری بختیاری
این تحقیق به منظور بررسی تأثیر نمره وضعیت بدنی میشها قبل از جفتگیری بر وزن تولد و وزن شیرگیری برهها انجام شد. سیصد رأس میش لری بختیاری پرورش یافته در یک گله روستایی یک روز قبل از رها سازی قوچ در گله مورد ارزیابی نمره وضعیت بدنی قرار گرفتند. وزن تولد و وزن شیرگیری برهها اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که میشهای دارای نمره وضعیت بدنی 3/5 بیشترین فراوانی (37 درصد) را داشتند. وزن تولد برهها تحت تأثیر نمره وضعیت بدنی میش قرار نداشت (0/05<P). در میشهای دارای نمره وضعیت بدنی4، کیلوگرم بره متولد شده به ازای هر رأس میش در معرض آمیزش (0/05>P) و گرم بره متولد شده به ازای هر کیلوگرم میش در معرض آمیزش (0/01>P) نسبت به سایرین بالاتر بود ولی اختلاف آن با میشهای نمره 3/5 از نظر آماری معنیدار نبود (0/05<P). بین میشهای با نمرات مختلف وضعیت بدنی از نظر وزن شیرگیری اختلاف آماری معنیدار مشاهده نشد (0/05<P). کیلوگرم بره از شیرگرفته به ازای هر رأس میش در معرض آمیزش و گرم بره از شیرگرفته به ازای هر کیلوگرم میش در معرض آمیزش در میشهای با نمره وضعیت بدنی 4 بالاتر (0/01>P) از سایرین بود ولی اختلاف آن با میشهای دارای نمرات 3 و 3/5 از نظر آماری معنیدار نبود. کمترین عملکرد تولیدی در نمره 2 وضعیت بدنی مشاهده گردید. به طور کلی نمره وضعیت بدنی مطلوب برای میشهای لری بختیاری در زمان جفتگیری 3 تا 3/5 پیشنهاد میشود.
https://asrip.areeo.ac.ir/article_113766_810f62522668d7c97249e823a9f65c59.pdf
2016-11-21
25
30
10.22092/aasrj.2016.113766
میش
نمره وضعیت بدنی
بره
وزن تولد
وزن شیرگیری
محسن
باقری
bagheriimohsen@yahoo.com
1
عضو هیات علمی بخش علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان چهارمحال و بختیاری، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شهرکرد
LEAD_AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
مقایسه خصوصیات کمی و ارزش غذایی علوفه سه رقم تاج خروس در مزارع استان البرز
هدف این تحقیق، تعیین خصوصیات کمی و کیفی علوفه سه رقم تاج خروس با نامهای خارکفسکی، سیم و لورآ، در مزارع استان البرز، بود. بدین منظور، علوفه سه رقم تاج خروس، در مرحله بعد از گلدهی و قبل از بذردهی، برداشت شد. نمونه برداری تصادفی از 15 نقطه (یک متر مربعی) مزارع کشت تاجخروس انجام شد. خصوصیات کمی شامل ارتفاعبوته و وزنتازهبوته بود. همچنین خصوصیات کیفی شامل مادهآلی، پروتئینخام، چربیخام، دیوارهسلولی، خاکسترخام و کربوهیدراتهایغیرفیبری بود. نتایج نشان داد که وزن بوته های تازه سه رقم تاج خروس (ارقام خارکفسکی، سیم و لورآ) بهترتیب 0/1045، 6/1171 و 5/1248 گرم بود. ارتفاع بوته رقم خارکفسکی از بقیه ارقام بلندتر بود. قطر ساقه در رقم خارکفسکی و نیز نسبت برگ به بوته در رقم لورآ از بقیه تیمارهای آزمایشی بیشتر بود. میزان تولید علوفهتر و نیز خشک در رقم لورآ به ترتیب 6/93 و 4/16 تن در هکتار بود که از بقیه تیمارهای آزمایشی بیشتر بود. در ارقام خارکفسکی، سیم و لورآ بهترتیب پروتئینخام 5/11، 8/11، 0/12 درصد و نیز دیواره سلولی 9/39، 6/38، 8/37 درصد بودند. در رقم لورآ میزان چربیخام و کربوهیدراتهایغیرفیبری از بقیه تیمارهای آزمایشی بیشتر بود. تولید پروتئین خام و دیواره سلولی در کل مزرعه در رقم لورآ تازه بهترتیب 98/1 و 23/6 تن در هکتار شد که از بقیه تیمارها بیش تر بود. شاخصهای ارزش نسبی تغذیهای و کیفیت نسبی علوفه در رقم لورآ به ترتیب 5/167 و 6/174 بودند. درمجموع مواد مغذی موجود در علوفه تاجخروس با رقم لورآ بیش-تر از دو رقم دیگر بود.
https://asrip.areeo.ac.ir/article_113767_7c9155afca70732e052ec3de6bb5b16e.pdf
2016-11-21
31
42
10.22092/aasrj.2016.113767
تاج-خروس
خصوصیات کمی-کیفی
ارزش-غذایی
امیررضا
صفائی
amirrezasafaei@gmail.com
1
استادیار موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران
LEAD_AUTHOR
مرتضی
رضایی
amirsaleh1380@yahoo.com
2
استادیار موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران
AUTHOR
عبدالامیر
راهنما
abam_rah@yahoo.com
3
دانشیار موسسه تحقیقات اصلاح بذر و نهال، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
بررسی ساختار هزینه و فایده ناشی از مقیاس عملکردی در مزارع پرورش مرغ گوشتی استان تهران
صنعت مرغداری با تولید بیش از یک میلیون تن گوشت مرغ، نقش مهمی در تامین پروتئین مورد نیاز کشور به عهده دارد و یکی از اقلام مهم در سبد خانوارها محسوب میشود، به طوری که با مصرف سرانه سالانه 87 کیلوگرم رتبه اول را در میان گروه گوشتها به خود اختصاص داده است، همچنین از لحاظ سهم هزینهای، 27 درصد از هزینههای گروه گوشتهای سبد خانوارها را تشکیل میدهد (خالدی و همکاران، 1389). از این رو، هدف از این مطالعه بررسی ساختار هزینه واحدهای پرورش مرغ گوشتی، با استفاده از تابع هزینه ترانسلوگ و به روش رگرسیونهای به ظاهر نامرتبط تکراری میباشد که برآوردی از تابع هزینه و سهمها نیز انجام شد. دادههای این مطالعه از آمارهای مربوط به استان تهران میباشد که از 68 واحد تولیدی به روش نمونه گیری تصادفی جمعآوری گردیده است. نتایج نشان داد که بیشترین سهم پس از برآورد مربوط به دان است. کششهای خود قیمتی سه نهاده پس از برآورد منفی شدهاند که بیان کننده رابطه معکوس بین قیمت نهاده و مقدار تقاضای آن است. همچنین در مورد کلیه نهادهها، تقاضا برای نهاده بیکشش است. بین نهاده دان و نیرویکار و همچنین بین نهاده دان و نهاده بهداشت و واکسن رابطه مکملی وجود داشته و بین نیرویکار و دان، کشش جانشینی موریشما بیشتر است. همچنین برآورد معیار بازدهی نسبت به مقیاس (ES) بیانگر آن است که بازدهی نسبت به مقیاس در بین واحدهای تولیدی مورد مطالعه صعودی بوده است.
https://asrip.areeo.ac.ir/article_113768_b51658e436ca4892ac308ae05b62d6a7.pdf
2016-11-21
43
54
10.22092/aasrj.2017.110126.1061
استان تهران
ساختار هزینه-فایده
عملکرد
مرغ گوشتی
احمد
ناجی زواره
safeeconomic@gmail.com
1
عضو هیات علمی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران
LEAD_AUTHOR
هدی
جواهری بار فروشی
h_javaheri@asri.ir
2
عضو هیات علمی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران
AUTHOR
محمود
منصوب بصیری
3
عضو هیات علمی موسسه علمی کاربردی، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
مقایسه ویژگیهای کیفی مو در دم و یال اسب های ترکمن، عرب و اسبچه خزر
هدف از این تحقیق ارزیابی خصوصیات کیفی موی یال و دم اسب های بومی ایران بود. بدین منظور تعداد 30 رأس از سه نژاد اسبچه خزر، اسب ترکمن و اسب عرب انتخاب شد و نمونه موی یال و دم از هر یک برداشت گردید. نتایج نشان داد، میانگین و اشتباه معیار صفات اندازهگیری شده برای موی یال و دم به ترتیب در مورد رطوبت بازیافتی 2/0 ± 9/6 و 6/0 ±2/8 درصد، رطوبت موجود 1/0 ± 5/6 و 4/0 ±5/7 درصد، کاهش پس از شستشو 1/0 ± 8/0 و 1/0 ± 8/0 درصد، بازدهی شستشو 1/0 ± 2/99 و 1/0 ± 2/99 درصد، قطر الیاف مو 8/1 ±2/116 و 3/2 ± 3/164 میکرون، ضریب تغییرات قطر مو 6/0 ± 7/20 و 7/0 ± 8/18 درصد ، طول الیاف 0/1 ± 65/24 و 8/2 ± 1/63 سانتیمتر، بار پارگی الیاف مو 01/0 ± 2/0 و 04/0 ± 57/0 گرم نیرو، مقاومت مو 5/2 ± 74/2 و 5/0 ± 1/7 گرم نیرو بر تکس و کشش پذیری الیاف مو 5/0 ± 7/9 و 5/0 ± 4/10 درصد بود. الیاف موئی یال و دم از نظر تمام خصوصیات به جز کاهش و بازدهی شستشو در سطح یک درصد با یکدیگر اختلاف معنیدار داشتند. بیشترین میانگین قطر الیاف مو به ترتیب در اسبهای نژاد عرب، ترکمن و اسبچه خزر و بیشترین مقاومت مو به ترتیب مربوط به الیاف اسبهای ترکمن، عرب و اسبچه خزر بود. نتایج نشان داد که الیاف موی دم اسب در صنایع نساجی کاربرد بیشتری خواهند داشت.
https://asrip.areeo.ac.ir/article_113769_b316ca71722e5d0c3cfa45709cf7663a.pdf
2016-11-21
55
62
10.22092/aasrj.2017.110021.1059
اسبچه خزر
اسب عرب
اسب ترکمن
خصوصیات کیفی مو و یال
سیما
ساورسفلی
simasavar@gmail.com
1
موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات،آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران
LEAD_AUTHOR
سعید
پرناک
saeidparnak.1351@gmail.com
2
موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات،آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.
AUTHOR
مهناز
صالحی
msalehi572000@gmail.com
3
موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات،آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.
AUTHOR
رضا
سید شریفی
4
استادیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
تعیین ارزش غذایی کاه کنجد در استان بوشهر به منظور استفاده در تغذیه بز
در حال حاضر سالانه حدود 2800 تن کاه کنجد در استان بوشهر بهدست میآید که پس از برداشت محصول، بدون استفاده باقی میماند. این تحقیق بهمنظور تعیین ترکیب شیمیایی و قابلیت هضم کاه کنجد در استان بوشهر انجام شد. برای انجام این کار، ابتدا مناطق دارای کشت کنجد در استان مشخص شد و سپس نمونههای مورد نیاز از کاه کنجد جمعآوری و ترکیب شیمیایی آنها اندازهگیری شد. در ادامه، قابلیت هضم کاه کنجد بهروش جمعآوری کل مدفوع، با استفاده از چهار رأس بز نر اخته شده سیاه بومی استان طی سه دوره 10 روزه بهدست آمد. نتایج نشان داد که میانگین میزان ماده خشک، پروتئین خام، الیاف نامحلول در شوینده خنثی، الیاف نامحلول در شوینده اسیدی، خاکستر خام، چربی خام، کلسیم و فسفر کاه کنجد بهترتیب 3/95، 05/5، 64/57، 94/42، 87/9، 29/2، 28/1 و 16/1 درصد بود. انرژی خام کاه کنجد 4131 کالری در گرم ماده خشک بهدست آمد. میانگین قابلیت هضم ماده خشک، پروتئین خام، الیاف نامحلول در شوینده خنثی، الیاف نامحلول در شوینده اسیدی، چربی خام و انرژی خام کاه کنجد بهترتیب 9/34، 66/63، 9/31، 56/34، 26/59 و 7/37 درصد تعیین شد. بهطور کلی نتایج نشان داد که از کاه کنجد میتوان در جیره غذایی بزها استفاده کرد، اما باید با روشهای مختلف عملآوری، ارزش غذایی و در نتیجه مصرف آن را در جیره بهبود بخشید.
https://asrip.areeo.ac.ir/article_113770_99c0695c8bfd8f949b9d66eae320811b.pdf
2016-11-21
63
70
10.22092/aasrj.2017.110646.1080
کاه کنجد
ترکیب شیمیایی
قابلیت هضم
استان بوشهر
امیر ارسلان
کمالی
aakamali52@gmail.com
1
مربی پژوهشی بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان بوشهر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بوشهر، ایران
LEAD_AUTHOR
محمود
دشتی زاده
dashty1350@gmail.com
2
مربی پژوهشی بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان بوشهر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بوشهر، ایران
AUTHOR
عبدالمهدی
کبیری فرد
m51kabiri@gmail.com
3
مربی پژوهشی بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان بوشهر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بوشهر، ایران
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
بررسی چند شکلی ژن IGF-I و ارتباط آن با صفات تولیدی در مرغ بومی آذربایجان غربی
هرچند انتخاب مرسوم بر اساس ارزشهای ژنتیکی در جوجههای گوشتی موجب بهبود درسرعت رشد و بازده تولید گوشت در طی چند دهه گذشته شده است، ولی بدلیل همبستگی منفی بین صفات تولیدی و شایستگی، امروزه اصلاح نژاد در طیور با مشکل مواجه شده است. لذا انتخاب چند صفتی برای بهبود همزمان در این صفات تنها بر اساس انتخاب ژنتیکی مشکل میباشد. بنابراین انتخاب بر اساس نشانگرهای مولکولی میتواند برای افزایش بازده انتخاب و بهبود عملکرد تولیدی مناسب باشد. فاکتور رشد شبه انسولینی I (IGF-I )، ژن کاندید با عملکرد فیزیولوژیکی وسیع در فرآیند رشد و تولید مثلی میباشند. هدف این پژوهش، تعیین چند شکلی IGF-I و بررسی ارتباط آن با صفات تولیدی در مرغ بومی آذربایجان غربی بود. بدین منظور، از تعداد 100 قطعه مرغ بومی از مرغان مولد ایستگاه اصلاح نژاد مرغ بومی استان آذربایجانغربی، نمونه خون تهیه و استخراج DNA از نمونهها صورت گرفت. سپس ژنوتیپ حیوانات با استفاده از روش PCR-RFLP و آنزیم برشی HinfI تعیین گردید. برای ژن IGF-I دو آلل A و C با فراوانی 58/0 و 42/0 شناسایی شد. نتایج این تحقیق نشان داد که چند شکلیهای مشاهده شده، با هیچکدام از صفات تولیدی مورد مطالعه در این تحقیق ارتباط معنیداری ندارند. بر این اساس میتوان نتیجه گرفت که جایگاههای مورد مطالعه نمیتوانند به عنوان ژن کاندید برای صفات تولیدی در برنامههای اصلاح نژادی مرغ بومی آذربایجان غربی مورد استفاده قرار گیرد.
https://asrip.areeo.ac.ir/article_113771_dfe4ea876b2249d5ab3258d0318f6c29.pdf
2016-11-21
71
76
10.22092/aasrj.2017.114546.1108
ژن IGF-I
صفات رشد
چندشکلی
PCR-RFLP
حمیدرضا
سیدآبادی
h_seyedabadi@yahoo.com
1
موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی. کرج. ایران
LEAD_AUTHOR
مهدی
سید بابایی
2
استادیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شبستر، آذربایجان شرقی
AUTHOR
ابوالفضل
قربانی
ghorbani@yahoo.com
3
استادیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شبستر، آذربایجان شرقی
AUTHOR
نصرت الله
ضرغامی
4
دانشکده علوم نوین پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات درمانی بهداشتی تبریز
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
تاثیر اسانس گیاه مورت (Myrtus communis) بر عملکرد، فراسنجههای خونی، باکتریهای روده کور سکوم و بافت شناسی ریخت شناسی ایلئوم در جوجه های گوشتی
به منظور بررسی مقایسه اثرات اسانس گیاه دارویی مورت با آنتیبیوتیک محرک رشد بر عملکرد، فراسنجههای خونی، میزان باکتریهای سکومی و ریخت شناسی ایلئوم در جوجههای گوشتی مطالعهایی در قالب طرح پایه کاملا" تصادفی با 300 قطعه جوجه گوشتی از سویه تجاری راس 308 با 5 گروه آزمایشی و 3 تکرار با 20 قطعه جوجه گوشتی یک روزه مخلوط نر و ماده، در هر واحد آزمایشی انجام گرفت. گروه های آزمایشی شامل: اول (شاهد دریافت کننده جیره پایه بدون اسانس و آنتیبیوتیک)، دوم: جیره پایه به همراه آنتیبیوتیک محرک رشد فلاوومایسین (045/0 گرم در کیلوگرم جیره)، سوم، چهارم و پنجم: جیره پایه به همراه 100، 300 و 500 میلی گرم در کیلوگرم جیره از اسانس اتری مورت می باشند. نتایج این بررسی اثر معنیدار آنتیبیوتیک محرک رشد را در افزایش خوراک مصرفی، افزایش وزن بدن و کاهش ضریب تبدیل غذایی را بیان داشته است. گروه آزمایشی دریافت کننده اسانس مورت 500 میلی گرم در کیلوگرم اثر معنیداری در کاهش تری گلیسرید، کلسترول و LDL و افزایش HDL داشته و در کاهش باکتریهای سکومی گروه های آزمایشی اسانس مورت 500 و 100 میلی گرم در کیلوگرم به ترتیب در کاهش معنیدار شمارش اشرشیاکولی و سالمونلا موثر بوده و در بررسی ریخت شناسی ایلئوم افزایش معنیدار نسبت ارتفاع پرز روده به عمق کریپت در گروه آزمایشی دریافت کننده اسانس مورت 500 میلی گرم در کیلوگرم دیده شده است.
https://asrip.areeo.ac.ir/article_113772_01a9d8a70faad64834ae1f89dda3a762.pdf
2016-11-21
77
86
10.22092/aasrj.2017.111101.1093
مورت
خون
عملکرد
ایلئوم
جوجه های گوشتی
میلاد
منافی
manafi_milad@yahoo.com
1
دانشیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ملایر
LEAD_AUTHOR
ناصر
نجیب زاده
nasernajib37@yahoo.com
2
دانش آموخته کارشناسی ارشد تغذیه طیور گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ملایر
AUTHOR
مهدی
هدایتی
mahvet77@gmail.com
3
استادیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ملایر
AUTHOR