ORIGINAL_ARTICLE
تعیین ارزش غذایی دو جلبک دریایی (سارگاسوم آنگوستیفولیوم و گراسیلاریا کورتیکاتا) استان بوشهر برای تغذیه نشخوارکنندگان
این پژوهش بهمنظور تعیین ارزش غذایی دو جلبک دریایی غالب (سارگاسوم آنگوستیفولیوم و گراسیلاریا کورتیکاتا) استان بوشهر انجام شد. ترکیب شیمیایی جلبکها در قالب طرح کاملا تصادفی و قابلیت هضم خوراک جلبکهای ذکرشده (جلبک به همراه یونجه)، با استفاده از گوسفندان نر بالغ بومی استان در قالب طرح کاملاً تصادفی در سه سطح 10، 15 و 20 درصد (با چهار تکرار) در شش تیمار اجرا شد. تیمارها عبارت بودند از:1- خوراک سارگاسوم و یونجه با نسبت 10 درصد جلبک، 2- خوراک سارگاسوم و یونجه با نسبت 15 درصد جلبک، 3- خوراک سارگاسوم و یونجه با نسبت 20 درصد جلبک، 4- خوراک گراسیلاریا و یونجه با نسبت 10 درصد جلبک، 5- خوراک گراسیلاریا و یونجه با نسبت 15 درصد جلبک و 6- خوراک گراسیلاریا و یونجه با نسبت 20 درصد. نتایج نشان دادند که درصد ماده خشک، ماده آلی و خاکستر خام جلبکهای سارگاسوم و گراسیلاریا با هم تفاوت معنیداری نداشتند. درصد پروتئین خام جلبک گراسیلاریا نسبت به جلبک سارگاسوم بهطور معنیداری بیشتر بود. قابلیت هضم ماده خشک، ماده آلی، پروتئین خام و دیواره سلولی خوراک جلبک گراسیلاریا نسبت به خوراک جلبک سارگاسوم بهطور معنیداری بیشتر بود. قابلیت هضم ماده خشک، ماده آلی، دیواره سلولی و دیواره سلولی منهای همیسلولز خوراک جلبکهای سارگاسوم و گراسیلاریا در سطح 15 درصد نسبت به سطح 10 درصد افزایش معنیداری نشان داد. بهطورکلی، نتایج نشان دادند که جلبک گراسیلاریا نسبت به جلبک سارگاسوم به دلیل میزان پروتئین خام بیشتر، برای تغذیه دام مناسبتر بوده و سطح مناسب برای جلبک گراسیلاریا، 15 درصد تعیین شد.
https://asrip.areeo.ac.ir/article_103036_bf85aeba6194f4e559e7a0d69aaf8413.pdf
2015-05-22
3
16
10.22092/aasrj.2015.103036
ترکیب شیمیایی
قابلیت هضم
جلبکهای دریایی
سارگاسوم آنگوستیفولیوم
گراسیلاریا کورتیکاتا
عبدالمهدی
کبیریفرد
m51kabiri@gmail.com
1
مربی پژوهشی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابعطبیعی استان بوشهر سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بوشهر، ایران
LEAD_AUTHOR
محمود
دشتیزاده
2
مربی پژوهشی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابعطبیعی استان بوشهر سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بوشهر، ایران
AUTHOR
امیرارسلان
کمالی
3
کارشناس ارشد مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابعطبیعی استان بوشهر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بوشهر، ایران
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
مقایسه تاثیر کاربرد جیرهای بنتونیت و زئولیت طبیعی استان قم و انواع تجاری آنها بر توان تولیدی و صفات لاشه جوجههای گوشتی
بهمنظور بررسی اثر زئولیت و بنتونیت استان قم بر عملکرد و صفات لاشه جوجههای گوشتی، آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی با 9 تیمار و 4 تکرار، شامل 36 واحد آزمایشی که در هر یک 20 قطعه جوجه قرار داشت، انجام شد. جوجههای گوشتی نر یک روزه، هفته اول پرورش را در یک گروه واحد گذرانده و سپس به قفسهای آزمایشی تخصیص یافتند و پرورش آن ها تا 42 روزگی ادامه یافت. تیمار 1 جیره فاقد زئولیت و بنتونیت (شاهد)، تیمار 2 جیره پایه حاوی 1 درصد بنتونیت تجارتی، تیمارهای 3 تا 5 جیره بهترتیب حاوی 5/0، 1 و 5/1 درصد بنتونیت انتخاب شده از معادن استان قم، تیمار 6 جیره پایه حاوی 1 درصد زئولیت تجارتی و تیمارهای شماره 7 تا 9 جیره بهترتیب حاوی 5/0، 1 و 5/1 درصد زئولیت انتخاب شده از معادن استان قم بودند. در مدت آزمایش میزان دان مصرفی و افزایش وزن بهطور هفتگی ثبت گردید و در پایان آزمایش از هر قفس آزمایشی، دو قطعه جوجه ذبح شده و درصد اجزاء اصلی لاشه به وزن زنده تعیین گردید. دادهها نشان دادند که در مجموع دوره آزمایش، میزان دان مصرفی هیچیک از گروههای آزمایشی با شاهد تفاوت معنیداری نداشت و میزان افزایش وزن جوجههای گوشتی دریافت کننده جیرة حاوی 1 درصد زئولیت قم بهطور معنیداری از گروه شاهد و تمامی گروههای دریافت کننده جیرة حاوی بنتونیت کمتر بود و سایر گروههای آزمایشی تفاوت معنیداری با شاهد و با یکدیگر نداشتند و بهترین ضریب تبدیل غذایی به گروه شاهد تعلق داشت که بهطور معنیداری از گروههای دریافت کننده جیرههای حاوی زئولیت تجارتی و 1 و 5/1 درصد زئولیت قم پایینتر بود (05/0 P<). در مورد درصد لاشه، درصد وزن روده به وزن زنده، درصد وزن سینه به وزن زنده و درصد وزن ران به وزن زنده، هیچ تفاوت معنیداری بین گروههای آزمایشی وجود نداشت و کمترین وزن نسبی کبد به گروه شاهد تعلق داشت که بهطور معنیداری از گروههای دریافت کنندة جیرة حاوی بنتونیت تجارتی و 5/0 درصد زئولیت قم کمتر بود و سایر گروههای آزمایشی تفاوت معنیداری با شاهد نداشتند. وزن نسبی قلب در گروه شاهد بهطور معنیداری از گروه دریافت کنندة جیرة حاوی 5/1 درصد زئولیت قم کمتر بود و سایر گروههای آزمایشی تفاوت معنیداری با شاهد نداشتند (05/0 P<). بنابراین در شرایط این آزمایش، افزودن زئولیت یا بنتونیت در انواع تجارتی ثبت شده یا مربوط به معادن انتخاب شده استان قم، هیچ بهبودی در توان تولیدی جوجههای گوشتی ایجاد نکرد.
https://asrip.areeo.ac.ir/article_103037_e0b130390c7f2c6db0c42feef5bcb977.pdf
2015-05-22
17
28
10.22092/aasrj.2015.103037
جوجه گوشتی
بنتونیت
زئولیت
توان تولیدی
صفات لاشه
محمد
یگانهپرست
m.yeganehparast@areo.ir
1
عضو هیات علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی دام استان قم
LEAD_AUTHOR
ژاله
میرعبدالباقی
2
عضو هیات علمی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور
AUTHOR
مهدی
خجستهکی
3
عضو هیات علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی دام استان قم
AUTHOR
محمدصادق
لطفی پور
lotfims_aam@yahoo.com
4
عضو هیات علمی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
بررسی وضعیت عملکرد تولید مثلی گوسفندان گلههای عشایری استان مرکزی
اینمطالعه،بهمنظوربررسیوارزیابیصفاتتولیدمثلی گلههای گوسفندعشایریاستانمرکزی انجامگردید. این پژوهشبهروشمیدانیوبااستفادهازپرسشنامههایاستانداردبا روشتوزیعطبقهایتصادفیبرروی 61 گلهانجامشد. در این بررسی، اطلاعات مربوط به عوامل مدیریتی و تغذیه ای موثر بر تولیدمثل مانند: استفاده از تغذیه فلاشینگ پیش از جفت گیری، تغذیه تکمیلی در دوماه آخر آبستنی، مدت زمان حضور قوچ در گله، زمان بندی جفتگیریها، انجام واکسیناسیون، منابع خوراکی در دسترس(مرتع، پس چر مزارع و خوراک دستی)، هورمون تراپی، تغذیه با جایگزین شیر، نحوه کوچ، اندازه گله، نوع سکونت گاه،سطح سواد و آموزش، نژاد، ترکیب گله، تعداد دام در زمان جفتگیری، تعداد دام ماده زایشکرده، تعداد بره متولد شده، تیپ تولد، تعداد بره از شیرگرفته شده و تلفات بره با مراجعه به گلهداران اخذ و در پرسشنامههای مربوطه ثبت گردیدند. پارامترهای نسبت قوچ به میش در هنگام جفتگیری، درصد زایش، درصد زادآوری، درصد بره زایی و درصد بهره وری گله با استفاده از معادلات تعیین گردیدند. داده هاپساز جمعآوری،قالب بندیوویرایش،توسطنرمافزار SPSS تحتویندوزتجزیهوتحلیلآماریشدند. نتایجاین پژوهش نشان دادند کهشغل اصلی 7/96 درصد مصاحبه شوندگان دامداری بود. بیش از57 درصد آن ها بیسواد بودند. میانگین وسعت مرتع دراختیار هرکدام از گله داران حدود 214 ± 2557 هکتار و میانگین اندازه گله 32 ± 366 راس بود. بیش از 97 درصد گله داران سکونت گاه ثابت داشتند. بیش از82 درصدگوسفندان موجود درگله های مورد مطالعه، بومی بودند. نحوه کوچ عمده گله داران به صورت پیاده بود. ترکیب گله بهترتیب شامل68 درصد میش، 26 درصدشیشکماده، 4 درصدشیشکنر و 3 درصدقوچ بود. بیش از85 درصد از زایش ها در فصل زمستان انجام میشد. بیش از 69 درصد گله داران بره های خود را در سن 4 ماهگی از شیرمیگرفتند. 62 درصد گله داران در سن 6 الی 7 ماهگی بره ها را از گله جدا میکردند. بیشترین تعداد تلفات مربوط به تلفات بره قبل از شیرگیری بود (41درصد). حداکثر سن نگهداری میش در گله 1/0 ± 3/5 بود. در بیش از 85 درصد از گله ها، شیردوشی انجام نمی شد. اکثر گلهداران تغذیه فلاشینگ را انجام نمیدادند(7/60 درصد). بیش از نیمی از گله داران تغذیه تکمیلی در دو ماه آخرآبستنی را انجام می دادند(1/54 درصد). عملیات واکسیناسیون در تمام گله ها انجام میشد. مدتاستفادهازمرتع، پس چر مزارعوتغذیهدستی در سال به ترتیب 6 ،3 و3ماه بود. از هورمون تراپی و جایگزینشیر در هیچکدام از گله ها استفاده نمی شد.کیلوگرم بره متولدشده وکیلوگرم بره ازشیرگرفته شده به ازای هرمیش به ترتیب9/2 و 7/19 کیلوگرم بود. میانگین و انحراف معیار صفات تولیدمثلی نسبت قوچ به میش، نرخ زایش، نرخ زادآوری، نرخ برهزایی، تعداد بره ازشیرگرفته شده، نرخ برهگیری و نرخ تلفات بره به ترتیب2/1 ± 9/8 ،1/2 ±5/80 ، 9/0 ±11/104، 1/2± 84 ، 6/20 ± 174 ،6/2 ± 68 و 1/2 ± 3/19 بودند.
https://asrip.areeo.ac.ir/article_103038_49c7478cf51a0f6649cc565fab56cc7f.pdf
2015-05-22
29
38
10.22092/aasrj.2015.103038
شاخصهای تولید مثلی
گوسفندان عشایری
استان مرکزی
رمضانعلی
عزیزی
azizy2001@yahoo.com
1
عضوهیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی
LEAD_AUTHOR
آزاده
میر شمس الهی
2
عضوهیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی
AUTHOR
ابوالحسن
صادقیپناه
3
عضوهیئت علمی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
پاسخ عملکرد و بازده پروتئین مرغان مادرگوشتی به تنظیم جیره های غذایی بر اساس اسیدآمینه کل و قابل هضم
به منظور تعیین اثرات نوع جیره نویسی بر عملکرد مرغ مادرگوشتی، تعداد 280 قطعه مرغ مادر و 40 قطعه خروس(50 تا64 هفتگی) در 4 تیمار آزمایشی با 10 تکرار (7 قطعه مرغ مادر بعلاوه یک قطعه خروس) در قالب طرح کاملاً تصادفی به روش فاکتوریل2×2 استفاده شد. در این آزمایش، فاکتور اول شامل 2 سطح اسید آمینه کل و اسید آمینه قابل هضم خوراک مصرفی، فاکتور دوم، شامل 2 سطح اسیدآمینه کل و قابل هضم احتیاجات مرغ مادر گوشتی، به مدت 15 هفته مورد اجرا گذاشته شد. نتایج نشان دادند، میانگین وزن تخم مرغ، درصد تولید تخم مرغ، وزن توده تخم مرغ و ضریب تبدیل خوراک در اثرات اصلی اسید آمینه خوراک واثرات متقابل اسید آمینه خوراک و احتیاجات مرغ مادر گوشتی دارای اختلاف بسیارمعنیداری بوده و مرغان مادرگوشتی دریافت کننده جیرهی تنظیم شده براساس اسید آمینه قابل هضم نسبت به کل خوراک دارای عملکرد بهترو بسیار معنیداری بودند (01/0p<)، تیمار 3، دریافت کننده جیرهی تنظیم شده براساس اسید آمینه قابل هضم خوراک بعلاوه اسید آمینه کل احتیاجات مرغ مادر گوشتی دارای عملکرد بهتر و دارای اختلاف معنیداری بود (01/0p<). این آزمایش نشان داد که نوع جیره نویسی بر کل صفات عملکردی و اقتصادی مرغ مادرگوشتی دارای تأثیرات معنیداری بوده (05/0p<) و تنظیم جیرههای غذایی بر اساس اسید آمینه قابل هضم خوراک سبب بهبود عملکرد و بازده مصرف پروتئین در مرغ مادر گوشتی گردید
https://asrip.areeo.ac.ir/article_103039_41e801906333806b222a38c165fa27a4.pdf
2015-05-22
39
50
10.22092/aasrj.2015.103039
مرغ مادرگوشتی
عملکرد
اسید آمینه
بازده پروتئین
قابلیت هضم
جواد
نصر
javadnasr.nader@gmail.com
1
دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساوه، گروه علوم دامی، ساوه، ایران
LEAD_AUTHOR
اکبر
یعقوبفر
yaghobfar@yahoo.com
2
استاد، موسسه تحقیقات علوم دامی کشور
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
تحلیل تلفات مرغداریهای گوشتی استان قم در سال منتهی به مهر 1392 به روش رگرسیون لاجیستیک
برای بررسی رابطه بین ویژگیهای عمومی و خصوصی مرغداریهای منطقه قم با فراوانی تلفات منجر به دریافت غرامت در آن ها، از کل جوجهریزیهای استان در فاصله زمانی مهر 1391 تا مهر 1392 استفاده شد. تلفات مرغداریها به صورت یک متغیر دوتایی (اعلام و عدم اعلام خسارت) در برابر خصوصیات عمومی (شامل فصل جوجهریزی، منطقه جغرافیایی، مالکیت مرغداری، نوع سالن، سویه جوجه، پرکاری مرغدار و بدشانسی) و خصوصی جوجهریزیها (فاصله از روستا، فاصله از دامداریها و مرغداریهای هم جوار، فاصله بین سالنهای یک مجموعه و نیز درجهبندی فنی مرغداری، کیفیت سیستم تهویه و نور، متوسط سطح سالن و نسبت سطح مسقف به زمین واحد مرغداری)، رگرسیون لاجیستیک شد و مقایسه عوامل مورد بررسی به صورت نسبت شانس با سطح مرجع همان عامل مقایسه شد. متوسط درصد تلفات کل مرغداریها و مرغداریهای درگیر تلفات به ترتیب 7/27 و 1/46 درصد بودند. فصل سال و بدشانسی مرغدار جزو بدترین عوامل مؤثر بر تلفات بودند. تلفات مناطق مختلف استان، تفاوت اندکی داشتند و نوع سالن (سیستم باز، سیستم بسته یا تهویه تونلی و سیستم نیمهاتوماتیک) و مالکیت، اثری بر فراوانی تلفات نداشتند. سویه کاب تلفات کمتری داشت. آب لولهکشی در مقایسه با انواع دیگر تلفات کمتری داشت. مرغداریهای با درجه فنی خوب و خیلی خوب در مقایسه با مرغداریهای عالی و نیز قابل قبول و غیر قابل قبول تلفات بیشتری داشتند. واحدهای تکسالن تلفات کمتری داشت. نتایج این بررسی نشان دادند که عوامل محیطی و مدیریتی بخصوص فصل جوجهریزی، نوع آب شرب و رفتار جوجهریزی مرغدار، نقش مهمی در شانس درگیری با تلفات دارند. شناسایی دقیقتر الگوی تلفات مستلزم مطالعات بیشتر به صورت سریهای زمانی و توجه به الگوی تغییرات عوامل در فصول و سالهای مختلف است.
https://asrip.areeo.ac.ir/article_103040_4dc2995e9753d9fe613ff138380357e6.pdf
2015-05-22
51
58
10.22092/aasrj.2015.103040
مرغ گوشتی
جوجه ریزی
تلفات
رگرسیون لاجیستیک
سال زراعی
استان قم
مرتضی
بیکی
ferimora@gmail.com
1
مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان قم
LEAD_AUTHOR
احسان
طیبی
2
صندوق بیمه کشاورزی استان قم
AUTHOR
سید محمد
هاشمی
3
مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان قم
AUTHOR
محمد
ابدالی نیا
4
اداره دامپزشکی استان قم
AUTHOR
مسعود
ظفری
5
صندوق بیمه کشاورزی استان قم
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
مقایسه تفاله چغندرقند سیلو شده با کاه گندم و یا باگاس نیشکر با سیلوی ذرت در تغذیه گاومیش شیرده
این آزمایش در قالب طرح آماری چرخشی در زمان، با استفاده از 4 جیره غذایی(4 نوع خوراک سیلو) در 4 دوره زمانی بر روی 12 رأس گاومیش شیرده اجرا گردید. تیمارها شامل علوفه ذرت سیلو شده(شاهد)، تفاله چغندرقند به اضافه باگاس نیشکر، تفاله چغندرقند با کاه گندم، تفاله چغندرقند با ترکیب باگاس و کاه گندم سیلو شده بود که به عنوان بخشی از مواد خشبی جیره استفاده گردید. بر اساس نتایج به دست آمده بین تیمارها از لحاظ تغییرات وزن گاومیشها، مقدار خوراک مصرفی، میزان تولید شیرخام و تصحیح شده بر اساس 4 درصد چربی و ترکیبات شیر(درصد چربی، پروتئین و مواد جامد بدون چربی) تفاوت معنیداری مشاهده نگردید. اختلاف بین تیمارها از نظر هزینه خوراک یک کیلوگرم شیر تولیدی معنیداری بود(05/0P< ). بنابر این از تفاله چغندرقند و باگاس نیشکر سیلو شده به جای علوفه ذرت سیلو شده، در تغذیه گاومیش شیرده میتوان استفاده نمود.
https://asrip.areeo.ac.ir/article_103041_c14d6033a5c08a3a4f6357ee3c6ee590.pdf
2015-05-22
59
64
10.22092/aasrj.2015.103041
تفاله چغندرقند
باگاس نیشکر
کاه گندم
علوفه سیلو شده
گاومیش شیرده
ابراهیم
فروغی نیا
ebrahim_forooghi@yahoo.com
1
کارشناس ارشد مرکز تحقیقات کشاورزی صفی آباد دزفول
LEAD_AUTHOR
غلامعلی
صنیعی
2
کارشناس ارشد مرکز تحقیقات کشاورزی صفی آباد دزفول
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
اثرات اسانس سنبل کوهی بر عملکرد و خصوصیات لاشه جوجه های گوشتی
این تحقیق، به منظور ارزیابی اثرات پروبیوتیک، آنتی بیوتیک و روغن اسانس گیاه دارویی سنبل کوهی بر عملکرد و خصوصیات لاشه جوجههای گوشتی آرین، انجام گردید. تعداد 900 قطعه جوجه گوشتی سویه آرین در قالب طرح کاملا تصادفی با 5 تیمار و 6 تکراراز سن 1 تا 42 روزگی مورد آزمایش قرار گرفتند. تیمارها شامل:1- تیمار شاهد بدون افزودنی،2-جیره حاوی آنتی بیوتیک (15/0گرم در کیلوگرم آویلامایسین)، 3-جیره حاوی پروبیوتیک (1/0 گرم در کیلوگرم پروتکسین)4- جیره روغن اسانسی سنبل کوهی (2/0 گرم در کیلوگرم) و 5- جیره حاوی روغن اسانسی سنبل کوهی (4/0 گرم در کیلوگرم) بودند. نتایج به دست آمده نشان دادند که میانگین افزایش وزن بدن و میانگین وزن بدن تحت تأثیر تیمارهای مختلف قرار گرفتند.(05/0>P). خوراک مصرفی، ضریب تبدیل غذایی، شاخص تولید، ماندگاری و وزن نسبی رانها و سینه تحت تأثیر تیمارهای مختلف قرار نگرفتند.(05/0<P).براساس نتایج در کل دوره تیمارهای اسانس سنبل کوهی (mg/kg 400)، بهترین عملکرد وزنی، افزایش وزن روزانه، درصد لاشه و ضریب تبدیل نسبت به سایر گروه ها داشتند لذا استفاده از سطح mg/kg 400 قابل توجیه است
https://asrip.areeo.ac.ir/article_103042_1749740cf7522ef5357494183540bf1b.pdf
2015-05-22
65
74
10.22092/aasrj.2015.103042
آنتی بیوتیک
پروبیوتیک
جوجه های گوشتی
روغن اسانسی سنبل کوهی
عملکرد
حسین
زادگی میرزایی
1
دانشجوی کارشناسی ارشد ورامین
AUTHOR
سید عبداله
حسینی
2
استادیار موسسه تحقیقات علوم دامی کشور
LEAD_AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
تأثیر استفاده از لامپ های فلئوروسنت و رشته ای بر عملکرد مرغان گوشتی
با توجه به استفاده فراگیر از لامپهای کم مصرف در سطح واحدهای مرغداری کشور و عدم مطالعه کافی در مورد مزایا و معایب این لامپها، تاثیر استفاده از لامپهای فلوئورسنت ( کم مصرف ) و لامپهای رشته ای بر عملکرد جوجههای گوشتی نژاد راس سویه 308 مورد مطالعه قرار گرفت. این مطالعه، در قالب طرح کاملا تصادفی با 2 تیمار و 6 تکرار و 50 قطعه در هر تکرارجوجه گوشتی انجام گرفت. در تیمار 1، جوجه ها تحت تابش لامپ رشتهای و درتیمار 2، جوجه ها تحت تابش لامپ فلوئورسنت قرار گرفتند. صفات مورد مطالعه شامل : وزن بدن در 6 هفتگی، ضریب تبدیل، تلفات، ایمنی همورال، شاخص استرس و شاخص اروپایی بودند. به منظور بررسی و مقایسه تاثیر نوع لامپ بر عملکرد جوجه ها، کلیه تیمارها در شرایط یکسان و با جیره استاندارد و پیشنهادی راس و نیز برنامه روشنایی و واکسیناسیون یکسان پرورش داده شدند. نتایج حاصله با استفاده از نرم افزارSAS(9.1) مورد تجزیه قرار گرفتند و میانگین تیمارها با استفاده از آزمون دانکن مقایسه شد. نتایج این تحقیق نشان دادند که تلفات در پایان روز 42 و ضریب تبدیل غذایی در پایان دوره، در تیمار 1 نسبت به تیمار 2 کمتر ولی این تفاوت معنی دار نبود(05/0P>). همچنین میانگین وزن در گروه 1 بیشتر از 2 بود ولی تفاوت معنی داری نداشت. ولی درمورد شاخص استرس، جوجه های تحت تاثیر تیمار 1 به طور معنی داری دارای شاخص استرس بالاتری نسبت به جوجه های تحت تاثیر تیمار 2 بودند( 05/0P<). ولی میانگین نهایی تیتر بیماری نیوکاسل در مرغان تحت تاثیر تیمار 1 بهتر از مرغان تحت تاثیر تیمار 2 بودند ولی این تفاوت معنی دار نبود. با توجه به این نتایج می توان بیان کرد که لامپ رشته ای در اکثر شاخص ها سبب بهبود عملکرد پرورشی نسبت به لامپ کم مصرف می شود.
https://asrip.areeo.ac.ir/article_103043_eb7ff4790d974cb2145de22296f3ce1b.pdf
2015-05-22
75
80
10.22092/aasrj.2015.103043
لامپ کم مصرف
لامپ رشته ای
عملکرد تولیدی
جوجه گوشتی
علی
جاهدی
jahedi@bigdutchman.ir
1
دانش آموخته گروه علوم دامی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرمسار، سمنان
AUTHOR
حمید رضا
سیدآبادی
h_seyedabadi@yahoo.com
2
عضو هیئت علمی بخش بیوتکنولوژی، موسسه تحقیقات علوم دامی کشور
LEAD_AUTHOR
علی
نوری امام زاده
ali.nouriem@gmail.com
3
عضو هیئت علمی گروه علوم دامی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرمسار، سمنان
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
اثرات مصرف سطوح مختلف روغن ماهی در دوره های زمانی متفاوت روی برخی از فراسنجه های خونی و عملکرد جوجه های گوشتی ماده
این پژوهش به منظور بررسی اثرات مصرف سطوح روغن ماهی در دورههای زمانی متفاوت، روی عملکرد وفراسنجههای شیمیایی خون جوجه گوشتی ماده انجام شد. تعداد 650 قطعه جوجه گوشتی ماده 25 روزه با میانگین وزن 30±1120گرم از سویه راس308 در 13 تیمار و در قالب طرح کاملاً تصادفی با 5 جیرهی آزمایشی و 5 تکرار که هر تکرار شامل 10 جوجه ماده بودند، توزیع شدند. جیرهی آزمایشی شامل تیمار شاهد بدون روغن ماهی و فاکتور اول شامل سطوح مختلف روغن ماهی (صفر، 5/0 ،1، 5/1 و2 گرم در کیلوگرم) و فاکتور دوم شامل دورههای زمانی متفاوت مصرف (دوره اول: یک هفته از25 تا 32 روزگی، دوره دوم: دو هفته از25 تا 39 روزگی و دوره سوم : سه هفته از 25 تا 46 روزگی) مورد استفاده قرار گرفتند. نتایج آزمایش نشان دادند آلکالین فسفاتاز سرم خون دردوره سوم کاهش معنی داری داشت. اثراستفاده از سطوح مختلف روغن ماهی در سه دوره زمانی برآسپارتات آمینو ترانسفراز، گلوتاتیون پراکسیداز و سوپراکسید دیسموتاز سرم خون تاثیر معنیداری نداشتند ولی باعث تفاوت معنی دار در دوره اولو دوره دوم بر لاکتات دهیدروژناز سرم خون شدند. در دوره اول و دوم سبب کاهش معنی دار کلسیم سرم خون جوجه های گوشتی ماده شدند، ولی در فسفر سرم خون جوجه های گوشتی ماده در سه دوره، تفاوت معنی داری وجود نداشت. جایگزین روغن ماهی با روغن سویا در دوره زمانی اول بر ضریب تبدیل خوراک از 25 تا 39 روزگی وهمچنین بر میزان خوراک مصرفی از 25 تا 46 روزگی تفاوت معنی داری داشته و در دوره زمانی سوم بر ضریب تبدیل خوراک از 25 تا 32 روزگی و میزان خوراک مصرفی و افزایش وزن از 25 تا 46 روزگی تفاوت معنی داری نشان داد. در نتیجه، طول مدت زمان مصرف روغن ماهی بر میانگین خوراک مصرفی و افزایش وزن اثر داشتند ولی سطوح متفاوت روغن ماهی بر میانگین خوراک مصرفی و افزایش وزن اثر نداشتند.
https://asrip.areeo.ac.ir/article_103044_f42e3d9042b3840310d9f5ca1fea9dd6.pdf
2015-05-22
81
92
10.22092/aasrj.2015.103044
آنزیم آنتی اکسیدانی
آنزیم کبدی
جوجه گوشتی ماده
روغن ماهی
عملکرد
نیما
غیاثی نژاد
nima.ghiasinejad@gmail.com
1
دانشکده مدیریت کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شهرکرد، شهرکرد، ایران
AUTHOR
فرشید
خیری
farshid_kheiri@yahoo.com
2
دانشکده مدیریت کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شهرکرد، شهرکرد، ایران
LEAD_AUTHOR
جواد
نصر
javadnasr.nader@gmail.com
3
گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، واحدساوه، دانشگاه آزاد اسلامی، ساوه، ایران
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
بررسی علل حذف در گاوهای هلشتاین ایران
مطالعه حاضر به منظور بررسی میزان و علل حذف گاوهای شیری هلشتاین ایران انجام شد. اطلاعات مربوط به 3226 گله گاو، که تحت پوشش مرکز اصلاح نژاد دام کشور طی سالهای 1372 تا 1392جمعآوری شده بودند، مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج تجزیه و تحلیل دادهها نشان داد که از بین 356683 گاوی که حذف شده بودند، بیشترین علت حذف مربوط به غیراقتصادی بودن دام( 1/19 درصد) بود. ناباروری و ناهنجاری های تولیدمثلی با 98/17 درصد و ورم پستان با 06/14 درصد، رتبه های دوم و سوم را به خود اختصاص دادند. سایر علل و فراوانی وقوع آن ها به ترتیب شامل: بیماری های عفونی و انگلی 75/10 درصد، دام های مازاد 94/8 درصد، نیاز مالی 157/8 درصد، لنگش 87/4 درصد، بیماریهای متابولیکی 02/4 درصد، بیماری های ژنتیکی 11/3 درصد، پیری 48/2 درصد، صدمات فیزیکی 488/0درصد وسایر عوامل 99/5 درصد بودند. همچنین نتایج نشان دادند که 487/35 درصد حذف های انجام شده اختیاری و 513/64 درصد حذف ها خارج از اختیار دامدار و به صورت اجباری بوده است. در حذف اجباری، دامدار قدرت انتخاب و حذف دام ها را از دست داده و دام ها به علل مختلفی که خارج از اراده دامدار می باشد، گله را ترک می کنند
https://asrip.areeo.ac.ir/article_103045_546638c50f8b387e43620a9f75f4d738.pdf
2015-05-22
93
100
10.22092/aasrj.2015.103045
علل حذف
حذف اختیاری
حذف اجباری
گاوهای هلشتاین
شیدا
ورکوهی
s.varkoohi@gmail.com
1
استادیار دانشکده کشاورزی، دانشگاه رازی کرمانشاه
LEAD_AUTHOR
میثم
شیلانان
2
دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه رازی کرمانشاه
AUTHOR
صاحب
فروتنی فر
3
استادیار دانشکده کشاورزی، دانشگاه رازی کرمانشاه
AUTHOR
علیرضا
اقبال
4
کارشناس مرکز اصلاح نژاد دام کشور
AUTHOR