@article { author = {سیدآبادی, حمید رضا and حسینی, سید عبداله and احمدی, محمد}, title = {بررسی اثر عوامل مدیریتی بر عملکرد مزارع پرورش جوجه گوشتی استان گلستان با استفاده از سیستم تصمیم گیری چندشاخصه}, journal = {علوم و فنون دامپروری}, volume = {4}, number = {16}, pages = {3-10}, year = {2015}, publisher = {موسسه تحقیقات علوم دامی کشور}, issn = {2981-2372}, eissn = {2981-2372}, doi = {10.22092/aasrj.2015.106545}, abstract = {به منظور بررسی عوامل مدیریتی موثر در مزارع پرورش جوجه­ گوشتی، از 20 درصد مزارع فعال استان گلستان، اطلاعات خام در قالب پرسشنامه جمع­آوری شدند. در این تحقیق خوراک مصرفی، میانگین وزن زنده در زمان کشتار، ضریب تبدیل غذایی و درصد زنده‌مانی مورد بررسی قرار گرفتند. شاخص عملکرد برای هر واحد مرغداری محاسبه و بر این اساس مزارع به چهار گروه ضعیف (25 ± 200)، متــوســط (25 ± 250) ، خوب (25 ± 300) و عالی (25 ± 350) تقسیم­بندی شدند. به منظور تعیین اثر عوامل مدیریتی بر شاخص­های عملکردی از سیستم تصمیم­گیری چند شاخصه(MCDM)  استفاده و از مدل مجموع ساده وزنی ­ SAW، عوامل عمده موثر بر ارزیابی علل مدیریتی موثر بر اختلاف ایجاد شده بین چهار گروه و میزان سهم این عوامل در ایجاد اختلاف مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج حاصل نشان دادند که گروه­های متوسط و عالی به ترتیب با 52/30، 4/55 درصد، از عوامل مدیریتی در جهت بهبود تولید، بیشتر استفاده کرده­اند. در بین عوامل مدیریتی، فاصله زمانی نظافت لامپ­ها، ارتفاع لامپ­ها و رشته تحصیلی با 30, 6/18 و 18 درصد بیشترین سهم را در ایجاد اختلاف بین گروه­ها داشتند. لذا می­توان نتیجه گرفت مزارع مورد بررسی در این تحقیق، نتوانسته­اند از عوامل مدیریتی به طور بهینه در جهت بهبود عملکرد استفاده نمایند.}, keywords = {تصمیم‌‌گیری چند شاخصه,عوامل مدیریتی,جوجه گوشتی,استان گلستان}, url = {https://asrip.areeo.ac.ir/article_106545.html}, eprint = {https://asrip.areeo.ac.ir/article_106545_6ddb867c17442625d5ae059bfb96845a.pdf} } @article { author = {ساورسفلی, سیما and سیدشریفی, رضا}, title = {برآورد پارامترها و روند ژنتیکی صفات رشد در گوسفندان زل}, journal = {علوم و فنون دامپروری}, volume = {4}, number = {16}, pages = {11-18}, year = {2015}, publisher = {موسسه تحقیقات علوم دامی کشور}, issn = {2981-2372}, eissn = {2981-2372}, doi = {10.22092/aasrj.2015.106546}, abstract = {هدف از این تحقیق برآورد پارامترها و روند ژنتیکی و فنوتیپی صفات رشد در گوسفندان نژاد زل بود. به همین منظور، از رکوردهای جمع‌آوری شده توسط ایستگاه اصلاح نژاد گوسفند زل طی سال های 1366 تا 1387 استفاده شد. اطلاعات مورد استفاده توسط مدل حیوانی چند صفته به روش حداکثر درستنمایی محدود شده عاری از مشتق گیری تجزیه و تحلیل شدند. وراثت پذیری مستقیم صفات وزن تولد، شیرگیری و شش ماهگی به ترتیب 11/0، 23/0 و 15/0 و مقدار وراثت پذیری صفات افزایش وزن روزانه قبل و پس از شیرگیری و نسبت کلیبر قبل و پس از شیرگیری به ترتیب 20/0، 10/0، 06/0 و 04/0 برآورد شد. میزان پیشرفت ژنتیکی و فنوتیپی سالیانه برای صفات وزن تولد، وزن شیرگیری، وزن شش ماهگی به ترتیب 1- و 46- ، 1- و 108- و 5 و 145 و برای صفات افزایش وزن روزانه قبل و بعد شیرگیری به ترتیب 01/0- و 13/2- و 00/0 و 41/0 گرم و برای صفات ضریب کلیبر قبل و بعد شیرگیری به ترتیب 00/0 و 02/- و 00/0 و 06/0 گرم در سال برآورد شد.}, keywords = {روند ژنتیکی,گوسفند زل,وراثت پذیری,همبستگی}, url = {https://asrip.areeo.ac.ir/article_106546.html}, eprint = {https://asrip.areeo.ac.ir/article_106546_478f7d775e1ebc236338c86f6bfa4048.pdf} } @article { author = {نوبخت, علی and قنبری, سیامک}, title = {اثرات استفاده از سطوح مختلف سیب زیردرختی بر عملکرد، صفات لاشه، صفات روده و متابولیت‌های خون جوجه‌های گوشتی}, journal = {علوم و فنون دامپروری}, volume = {4}, number = {16}, pages = {19-28}, year = {2015}, publisher = {موسسه تحقیقات علوم دامی کشور}, issn = {2981-2372}, eissn = {2981-2372}, doi = {10.22092/aasrj.2015.106547}, abstract = {این تحقیق به منظور تعیین اثرات استفاده از سطوح مختلف ضایعات سیب (زیردرختی) بر عملکرد، صفات لاشه، صفات روده و فراسنجه‌های بیوشیمیایی و سطح سلول‌های ایمنی خون جوجه‌های گوشتی انجام گرفت. این آزمایش با  تعداد 192 قطعه جوجه‌ی گوشتی سویه‌ی راس- 308  از سن 11 تا 42 روزگی در دو دوره رشد (11 تا 24 روزگی) و پایانی (25 تا 42 روزگی) در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تیمار و 4 تکرار (هر تکرار دارای 12 قطعه جوجه) اجرا گردید. جیره­های آزمایشی شامل: 1) تیمار شاهد بدون استفاده از ضایعات سیب، 2) جیره‌ی حاوی 5/2 درصد ضایعات سیب، 3) جیره‌ی حاوی 5 درصد ضایعات سیب و 4) جیره‌ی حاوی 5/7 درصد ضایعات سیب بودند. نتایج به­دست آمده از این آزمایش نشان دادند که استفاده از سیب زیردرختی تا سطح 5/7 درصد جیره اثرات معنی‌‌داری بر عملکرد، هزینه خوراک، صفات لاشه، صفات روده و فراسنجه‌های بیوشیمیایی و ایمنی خون جوجه‌‌ها ندارد. بنابراین، استفاده از ضایعات سیب تا سطح 5/7 درصد جیره جوجه‌های گوشتی بدون این­که اثرات سویی بر عملکرد، صفات لاشه، فراسنجه‌های بیوشیمیایی و سطح سلول‌های ایمنی داشته باشد، امکان‌‌پذیر است}, keywords = {جوجه‌های گوشتی,ضایعات سیب,عملکرد,صفات لاشه,متابولیت‌های خون}, url = {https://asrip.areeo.ac.ir/article_106547.html}, eprint = {https://asrip.areeo.ac.ir/article_106547_a1ef9d89f5e0f9e6d1db0e1f655725cf.pdf} } @article { author = {خیری, فرشید and فتح الهی, سمیرا}, title = {اثرسطوح مختلف پودر قارچ (پلوروتوس استراتوس ) در جیره همراه و بدون آنزیم روابیو برعملکرد، برخی فراسنجه های خونی وخصوصیات لاشه بلدرچین ژاپنی}, journal = {علوم و فنون دامپروری}, volume = {4}, number = {16}, pages = {29-38}, year = {2015}, publisher = {موسسه تحقیقات علوم دامی کشور}, issn = {2981-2372}, eissn = {2981-2372}, doi = {10.22092/aasrj.2015.106548}, abstract = {در این تحقیق،192 قطعه بلدرچین ژاپنی از سن ده روزگی در قالب طرح کاملأ تصادفی به صورت فاکتوریل 4×2 با 8 تیمار و4 تکرار و 6 قطعه بلدرچین در هر تکرار تقسیم و به­طور تصادفی به یکی از هشت جیره آزمایشی اختصاص داده شدند. هشت جیره­ی آزمایشی شامل: جیره­های دارای سطوح مختلف پودر قارچ (صفر، 5، 10 و 15 گرم در کیلوگرم) با دو سطح آنزیم روابیو (صفر و 05/0 گرم در کیلوگرم جیره) بودند. وزن و مقدار خوراک مصرفی به صورت هفتگی اندازه­گیری شدند. در سن 42 روزگی، 2 قطعه بلدرچین از هر تکرار جهت اندازه­گیری خصوصیات لاشه، درصد وزنی اندام­های داخلی کشتار شدند و برخی فراسنجه­های خونی مانند گلوکز، کلسترول، تری­گلیسرید، پروتئین­کل، فسفر و کلسیم در نمونه خون سنجش شدند. نتایج نشان دادند استفاده از پودر قارچ، استفاده از آنزیم در جیره سبب افزایش خوراک مصرفی بلدرچین­ها گردید (05/0>P). افزایش وزن و ضریب تبدیل غذایی بلدرچین­ها تحت تاثیر مصرف پودر قارچ قرار نگرفت ولی استفاده از آنزیم سبب افزایش وزن و بهبود ضریب تبدیل غذایی بلدرچین­ها (05/0>P) شد. همچنین، استفاده از پودر قارچ به همراه آنزیم سبب افزایش وزن و کاهش ضریب تبدیل غذایی بلدرچین­ها (05/0>P) شد. خصوصیات و اجزای لاشه از جمله وزن زنده، درصد لاشه، سنگدان، پیش­معده، روده و سینه تحت تاثیر جیره­های مختلف آزمایش (05/0>P) قرار نگرفتند. ولی وزن کبد و قلب (05/0>P) افزایش یافت. استفاده از سطوح مختلف پودر قارچ و آنزیم باعث افزایش سطح فسفر، کلسترول، پروتئین­کل و کاهش تری­گلیسرید و کلسیم سرم خون بلدرچین­ها (05/0>P) شد}, keywords = {آنزیم,بلدرچین ژاپنی,پودر قارچ,خصوصیات لاشه,عملکرد و فراسنجه های خونی}, url = {https://asrip.areeo.ac.ir/article_106548.html}, eprint = {https://asrip.areeo.ac.ir/article_106548_485843bf6b77a6fb59e5f8a88d792f4e.pdf} } @article { author = {محمودی, معصومه and قادرزاده, محمد and هاشمی, علی and مردانی, کریم}, title = {بررسی چند‌شکلی اگزون چهارم ژن کاپاکازئین در گوسفند نژاد ماکویی با استفاده از روش PCR-SSCP}, journal = {علوم و فنون دامپروری}, volume = {4}, number = {16}, pages = {39-46}, year = {2015}, publisher = {موسسه تحقیقات علوم دامی کشور}, issn = {2981-2372}, eissn = {2981-2372}, doi = {10.22092/aasrj.2015.106549}, abstract = {تحقیق حاضر به منظور شناسایی چندشکلی موجود در ناحیه اگزون چهارم ژن کاپاکازئین گوسفند نژاد ماکویی با استفاده از روش چندشکلی فضایی رشته‌های منفرد مبتنی بر واکنش زنجیره‌ای پلی مراز انجام شد. برای این منظور از صد رأس گوسفند مرکز اصلاح نژاد گوسفند ماکویی، بطور تصادفی خونگیری انجام شد. استخراج DNA با استفاده از کیت آماده فرمنتاز انجام گرفت. یک جفت آغازگر اختصاصی جهت تکثیر قطعه 459 جفت بازی از ناحیه اگزون چهارم این ژن به کمک واکنش زنجیره‌ای پلی مراز (PCR) بکار برده شد. نمونه‌های DNA استخراجی و نمونه‌های حاصل از واکنش زنجیره‌ای پلی مراز به ترتیب با استفاده از ژل‌های آگارز یک درصد و آگارز دو درصد تعیین کیفیت شدند. در نهایت نمونه‌های تکثیر شده با استفاده از روش چندشکلی فضایی رشته‌های منفرد (SSCP) تعیین ژنوتیپ شدند که در تمامی نمونه‌های بررسی شده تنها یک شکل مشاهده شد. با توجه به یکسان بودن ژنوتیپ نمونه-های بررسی شده در این تحقیق هیچ جهشی مورد تأیید قرار نگرفت. عدم مشاهده چندشکلی احتمالاً می‌تواند به دلیل عدم آمیزش با سایر نژاد‌ها، بسته بودن محیط پرورش و کوچک بودن تعداد نمونه‌های بررسی شده باشد.}, keywords = {گوسفند ماکویی,ژن کاپاکازئین,PCR-SSCP}, url = {https://asrip.areeo.ac.ir/article_106549.html}, eprint = {https://asrip.areeo.ac.ir/article_106549_47f47ef1db50b0113a27a6028768deec.pdf} } @article { author = {نعمتی, محمد حسین}, title = {بررسی وضعیت تغذیه‌ای تلیسه‌های جایگزین در گاوداری‌های صنعتی شیری استان زنجان}, journal = {علوم و فنون دامپروری}, volume = {4}, number = {16}, pages = {47-58}, year = {2015}, publisher = {موسسه تحقیقات علوم دامی کشور}, issn = {2981-2372}, eissn = {2981-2372}, doi = {10.22092/aasrj.2015.106550}, abstract = {برای بررسی وضعیت تغذیه تلیسه‌های جایگزین در گاوداری‌های صنعتی استان زنجان پس از مشخص شدن فراوانی و توزیع تعداد واحدهای صنعتی فعال پرورش گاو شیری، نسبت به انتخاب 30 درصد از واحد‌ها با استفاده از روش نمونه‌گیری طبقه‌بندی شده تصادفی و به روش انتساب متناسب اقدام گردید. واحدها از نظر تعداد گاو مولد به سه طبقه واحدهای زیر 100 راس، بین 100 تا 200 راس و بیش از 200 راس دسته بندی شدند. در طی فصول مختلف سال نسبت به ثبت صفاتی مانند وزن بدن‌‌‌، میزان خوراک مصرفی روزانه، انرژی قابل متابولیسم دریافتی، پروتئین خام دریافتی، دیواره سلولی (NDF) در تمام گروه‌های تحت پوشش اقدام گردید. نتایج نشان داد که میزان رشد گوساله‌ها در تمامی سنین نسبت به مقادیر توصیه شده استاندارد برای تلیسه‌ها پایین‌تر بوده و پایین‌ترین میزان مربوط به طبقه اول بود. میزان ماده خشک مصرفی و به تبع آن مقدار انرژی و پروتئین دریافتی در سنین مختلف بین سه طبقه تفاوت معنی‌دار (05/0> P) نشان داد. میزان NDF دریافتی در طبقه اول در مقایسه با دیگر گروه‌ها بیشتر بود (05/0 > P). نتایج حاکی از پایین بودن میزان ماده خشک مصرفی، انرژی و پروتئین دریافتی در تمامی طبقات در مقایسه با استانداردهای توصیه شده بود. به طور کلی ضعف مدیریت تغذیه تلیسه‌های جایگزین در تمامی طبقات به ویژه طبقه اول در گاوداری‌های صنعتی استان زنجان می‌تواند منجر به کندی رشد در سنین مختلف و کاهش راندمان اقتصادی آن‌ها شود، بنابراین توجه به جنبه های تغذیه ای پرورش تلیسه به‌عنوان دام مولد آتی گله ضروری است.}, keywords = {تلتلیسه‌های جایگزین,پروتئین خام,الیاف نامحلول در شوینده خنثی,انرژی قابل متابولسیم}, url = {https://asrip.areeo.ac.ir/article_106550.html}, eprint = {https://asrip.areeo.ac.ir/article_106550_d5c99e41bd094be52573fd5c3ad60486.pdf} } @article { author = {ترکاشوند, یدالله}, title = {جایگاه شیر گاومیش در افزایش تولید و مصرف شیر و لبنیات در کشور}, journal = {علوم و فنون دامپروری}, volume = {4}, number = {16}, pages = {59-66}, year = {2015}, publisher = {موسسه تحقیقات علوم دامی کشور}, issn = {2981-2372}, eissn = {2981-2372}, doi = {10.22092/aasrj.2015.106551}, abstract = {در چشم انداز توسعه کشور، امنیت غذایی و تأمین سلامت افراد جامعه، بسیار مورد تأکید قرار گرفته است. به این منظور، افزایش تولید شیر گاومیش در استان خوزستان به عنوان یکی از زمینه های مستعد برای افزایش تولید شیر در کشور، بایستی مورد توجه قرار گیرد. ویژگی های تغذیه ای و ترکیبات منحصر به فرد شیر گاومیش از نظر نوع و میزان چربی و پروتئین، برنامه ریزی و سرمایه گذاری بیشتری را دراین زمینه ایجاب می نماید. این خصوصیات انحصاری باعث شده است که باوجود بسته بندی و وضعیت میکروبی نامناسب، هنوز امکان افزایش تولید و مصرف مقادیر خیلی بیشتری از آن در کشور فراهم باشد. در کشورهائی که پرورش گاومیش معمول است، انواع لبنیات بومی و صنعتی با ارزش افزودۀ بالا تولید می شود که شاخص ترین آنها پنیرهای کشدار ایتالیا، ماست منطقۀ بالکان و انواع لبنیات بومی هندوستان می باشد. دست یابی به عوامل تولیدی به حدود دو برابر متوسط کشوری، برای افزایش تولید و فراوری شیر گاومیش، مورد نیاز است، که این امر با وجود آب و خاک مناسب کشاورزی در مناطق پرورش گاومیش، دست یافتنی است.}, keywords = {لبنیات شیر گاومیش,ویژه گی های شیر گاو میش,چربی شیر گاومیش,پروتئین شیر گاومیش,پنیرهای کشدار}, url = {https://asrip.areeo.ac.ir/article_106551.html}, eprint = {https://asrip.areeo.ac.ir/article_106551_f316dd52aced55cb380510a6e3faebd8.pdf} } @article { author = {نوبخت, علی}, title = {اثرات سطوح مختلف انرژی قابل متابولیسم بر عملکرد و صفات کیفی تخم‌‌مرغ در مرغ‌های تخم‌‌گذار با جیره‌های بر پایة ذرت و گندم}, journal = {علوم و فنون دامپروری}, volume = {4}, number = {16}, pages = {67-76}, year = {2015}, publisher = {موسسه تحقیقات علوم دامی کشور}, issn = {2981-2372}, eissn = {2981-2372}, doi = {10.22092/aasrj.2015.106552}, abstract = {به منظور ارزیابی اثرات نوع جیره و سطح انرژی قابل متابولیسم بر عملکرد و صفات کیفی تخم‌‌مرغ در مرغ‌های تخم‌‌گذار آزمایش حاضر انجام گرفت. آزمایش با آرایش فاکتوریل(3×2) در قالب طرح کاملاً تصادفی شامل جیره‌های بر پایة ذرت و گندم و 3 سطح انرژی قابل متابولیسم(2800، 2900 و 3000 کیلوکالری بر کیلوگرم) با تعداد 288 قطعه مرغ تخم‌گذار سویة های- لاین (W36)، در 6 تیمار، 4 تکرار و 12 قطعه مرغ در هر واحد آزمایشی به مدت 12 هفته از سن 35 تا 46 هفتگی مرغ‌ها انجام گرفت. بهترین عملکرد و صفات کیفی تخم‌‌مرغ با جیره‌های بر پایه ذرت و 2900 کیلوکالری انرژی قابل متابولیسم بدست آمد(05/0< P). استفاده از 3000 کیلوکالری انرژی قابل متابولیسم موجب افزایش هزینه تولید شد(05/0< P). جیره های بر پایه گندم و 2800 کیلوکالری انرژی قابل متابولیسم ضمن اینکه اثرات سوئی بر عملکرد و صفات کیفی تخم‌‌مرغ داشتند (05/0< P). در اثرات مقابل نوع جیره و سطح انرژی، بهترین عملکرد و صفات کیفی تخم‌‌مرغ، با جیره های بر پایه ذرت و 2900 کیلوکالری انرژی قابل متابولیسم مشاهده شد(05/0< P). به طور کلی نتیجه‌‌گیری می‌شود که در مرغ‌های تخم‌گذار در سن 35 تا 46 هفتگی استفاده از جیره‌های بر پایة ذرت با 2900 در مقایسه با جیره‌های بر پایة گندم و 2800 و 3000کیلوکالری بر کیلوگرم انرژی قابل متابولیسم، موجب بهبود عملکرد و صفات کیفی تخم‌‌مرغ می‌‌گردد.}, keywords = {انرژی قابل متابولیسم,صفات کیفی تخم‌‌مرغ,عملکرد,مرغ تخم‌‌‌گذار}, url = {https://asrip.areeo.ac.ir/article_106552.html}, eprint = {https://asrip.areeo.ac.ir/article_106552_7202567a59832be63f63f8cc6e85fa24.pdf} } @article { author = {رحیمی طارمی, مرتضی and حسینی, سید عبداله and مهدیزاده, سید مظفر}, title = {تعیین نیاز متیونین جوجه های گوشتی سویه آرین در دوره رشد با استفاده از صفات عملکردی}, journal = {علوم و فنون دامپروری}, volume = {4}, number = {16}, pages = {77-84}, year = {2015}, publisher = {موسسه تحقیقات علوم دامی کشور}, issn = {2981-2372}, eissn = {2981-2372}, doi = {10.22092/aasrj.2015.106553}, abstract = {به منظور تعیین نیاز متیونین جوجه­های گوشتی سویه آرین در دوره رشد (14 تا 28 روزگی)، آزمایشی با استفاده از 700 قطعه جوجه گوشتی در قالب طرح کامل تصادفی با 7 تیمار، 5 تکرار و 20 قطعه جوجه(مخلوط نر و ماده) در هر واحد آزمایشی انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل  سطوح 29/0، 36/0، 43/0، 50/0، 57/0 ، 64/0 و 71/0 درصد متیونین بودند. از معادلات خط شکسته برای برآورد نیاز متیونین استفاده شد. وزن 28 روزگی تحت تاثیر سطوح متیونین قرار گرفت(05/0>P). خوراک مصرفی تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت. ضریب تبدیل غذایی تحت تاثیر سطوح مختلف متیونین قرار گرفت(05/0>P). بر اساس مدل خط شکسته، نیاز میتونین برای وزن زنده 21 و 28 روزگی به ترتیب 524/0 و 543/0 درصد و برای افزایش وزن 21-14 و 28-14 روزگی به ترتیب500/0 و 558/0 و برای ضریب تبدیل غذایی برای دوره­های مذکور به ترتیب 512/0 و 526/0 درصد برآورد شد. بر اساس نتایج این تحقیق، نیاز جوجه گوشتی آرین به متیونین در دوره رشد 52/0 تا 56/0 درصد توصیه می­­شود. }, keywords = {اسیدهای آمینه گوگرد دار,نیاز متیونین,عملکرد جوجه گوشتی و خط شکسته}, url = {https://asrip.areeo.ac.ir/article_106553.html}, eprint = {https://asrip.areeo.ac.ir/article_106553_b67041a80c70216f1700b838dfbf124f.pdf} } @article { author = {پتی آبادی, زهرا and ورکوهی, شیدا and ساور سفلی, سیما}, title = {بررسی روند همخونی در گوسفندان نژاد شال}, journal = {علوم و فنون دامپروری}, volume = {4}, number = {16}, pages = {85-92}, year = {2015}, publisher = {موسسه تحقیقات علوم دامی کشور}, issn = {2981-2372}, eissn = {2981-2372}, doi = {10.22092/aasrj.2015.106554}, abstract = {تحقیق حاضر به منظور بررسی روند همخونی در گوسفندان ایستگاه پرورش و اصلاح نژاد گوسفند شال انجام شد. به همین منظور، از اطلاعات 6691 رأس گوسفند نژاد شال(4064 نر و 2627 ماده) که توسط مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان قزوین طی سال‌های 1376 تا 1392 جمع‌آوری شده بود، استفاده شد. ضریب همخونی هر فرد با استفاده از نرم افزار CFC برآورد شد. نتایج نشان داد که 15/24 درصد از کل حیوانات همخون بودند. میانگین، حداقل و حداکثر ضریب همخونی برای کل حیوانات به ترتیب 51/1، صفر و 25/31 درصد و میانگین، حداقل و حداکثر ضریب همخونی برای حیوانات همخون به ترتیب 28/6، 01/0 و 25/31 درصد برآورد شد. میانگین و انحراف معیار ضریب همخونی برای بره‌های نر و ماده در کل جمعیت به ترتیب 15/4±58/1 و 77/3±40/1 درصد و برای بره‌های تک قلو و دو قلو در کل جمعیت 01/4±46/1 و 99/3±54/1 درصد برآورد شد. روند تغییرات سالیانه ضریب همخونی برای کل حیوانات و حیوانات همخون به ترتیب 07/0 و 15/0- درصد محاسبه شد که از نظر آماری معنی‌دار نبود.}, keywords = {روند همخونی,گوسفند شال,اطلاعات شجره}, url = {https://asrip.areeo.ac.ir/article_106554.html}, eprint = {https://asrip.areeo.ac.ir/article_106554_ec23ed4ff479f301d6ff3c0fa772ca1c.pdf} }