بررسی چند شکلی ژن چند قلو زایی (Fec B) در گوسفند زندی با استفاده از تکنیک RFLP-PCR
لیدا
طاهرخانی
کارشناس ارشد رشته ژنتیک و اصلاح دام، دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج، کرج، ایران
author
علیرضا
نوشری
استادیار گروه علوم دامی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج، کرج، ایران
author
بهزاد
همتی
دانشیار رشته ژنتیک و اصلاح دام دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج، کرج، ایران
author
text
article
2016
per
در این تحقیق به منظور بررسی چند شکلی ناحیه ای از ژن بورولا از تعداد 170 راس گوسفند زندی از محل دامداری طرح محوری اصلاح نژاد قوچ زندی واقع در استان قم استفاده شد. استخراج DNA به روش salting out از نمونه های خون تهیه شده از گوسفندان انجام شد. واکنش زنجیره ای پلیمراز(PCR) برای تکثیر قطعه 190 جفت بازی از ناحیه اگزون 8 ژن FecB قابل دسترسی در سایت NCBI انجام شد. برای واکنش PBR محصول واکنش PCR به وسیله آنز یم برشی AvaII تحت هضم قرار گرفت. نتایج حاصل از فراورده های هضم آنزیمی بر روی ژل آگارز بارگیری و تعیین ژنوتیپ نمونه ها از طریق مقایسه الگوی باندها با نشانگر اندازه گیری مناسب انجام شد. نتایج این تحقیق نشان دهنده تنها حضور آلل A حاصل از عدم جهش ایجاد کننده سایت برش در آنزیم AvaII در تمامی نمونه ها بود. بنابراین جایگاه مورد مطالعه از ژن FecB در نمونه های مورد مطالعه از گوسفندان زندی کشور را می توان فاقد چندشکلی دانست. با توجه به وجود رکوردهای فنوتیپی دوقلوزایی در این نژاد، از نتایج حاصل از این مطالعه می توان نتیجه گیری نمود که اثرات ژنتیکی مسئول دوقلوزایی در این نژاد به جهش گزارش شده در اگزون 8 ژن بزرگ اثر بورولا مرتبط نبوده بلکه باید به جستجوی سایر نواحی از این ژن و یا ژن های دیگر در این نژاد پرداخت.
علوم و فنون دامپروری
موسسه تحقیقات علوم دامی کشور
2981-2372
5
v.
19
no.
2016
3
8
https://asrip.areeo.ac.ir/article_107582_c3a507cd179d87f40bed29b10a8fdf77.pdf
dx.doi.org/10.22092/aasrj.2016.107582
اثرات استفاده از چربیهای اشباع و غیراشباع و مدت نگهداری جیره بر عملکرد، صفات لاشه و لیپیدهای خون جوجههای گوشتی در هوای گرم
اتابک
شاددل
دانشآموخته کارشناسی ارشد علوم دامی دانشگاه آزاد اسلامی- واحد مراغه
author
علی
نوبخت
دانشیار دانشگاه آزاد اسلامی- واحد مراغه
author
text
article
2016
per
این آزمایش به منظور بررسی اثرات استفاده از چربیهای اشباع و غیراشباع و طول مدت نگهداری جیره آماده بر عملکرد، صفات لاشه و لیپیدهای خون جوجههای گوشتی در هوای گرم صورت گرفت. این آزمایش به صورت فاکتوریل (5×2) شامل 5 سطح چربی (صفر، 3 درصد پیه گاوی، 6 درصد پیه گاوی، 3 درصد روغن کلزا و 6 درصد روغن کلزا) و دو مدت نگهداری جیره آماده (6 و 12 روز) با تعداد 480 قطعه جوجه گوشتی سویه تجاری راس- 308 در 10 تیمار، 4 تکرار و 12 قطعه جوجه در هر تکرار از سن 11 تا 42 روزگی جوجههای گوشتی در قالب طرح کاملاً تصادفی انجام گرفت. استفاده از 6 درصد روغن کلزا موجب کاهش مقدار خوراک مصرفی، بهبود ضریب تبدیل غذایی و افزایش شاخص تولید شد (05/0>P). افزایش وزن روزانه جوجهها تحت تأثیر نوع و سطح چربی مورد استفاده قرار نگرفت (05/0P>). طول مدت نگهداری جیره آماده نتوانست عملکرد جوجهها را تحت تأثیر قرار دهد (05/0P>). استفاده از 6 درصد روغن کلزا آماده موجب افزایش درصد لاشه جوجهها شد (05/0>P). نوع چربی و طول مدت نگهداری جیره آماده اثرات معنیداری بر اجزای چربی خون جوجهها نداشت (05/0P>). به طور کلی در شرایط آب و هوایی گرم، استفاده از 6 درصد روغن کلزا بدون اینکه ترکیب لیپیدهای خون جوجهها را تحت تأثیر قرار دهد، موجب بهبود عملکرد و صفات لاشه میگردد. نگهداری 12 روزه جیره آماده حاوی سطوح بالای چربی تا 12 روز در هوای گرم بدون داشتن اثرات سوء بر عملکرد جوجهها امکانپذیر است.
علوم و فنون دامپروری
موسسه تحقیقات علوم دامی کشور
2981-2372
5
v.
19
no.
2016
9
20
https://asrip.areeo.ac.ir/article_107584_c52c6fd4999ae05ae03615d3aa147186.pdf
dx.doi.org/10.22092/aasrj.2016.107584
اثر جیره کامل بلوک شده بر عملکرد پروار بره های نر لری بختیاری
محسن
باقری
عضو هیات علمی بخش علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان چهارمحال و بختیاری، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شهرکرد، ایران
author
حسن
فضائلی
استاد پژوهشی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران
author
محمدعلی
طالبی
دانشیار پژوهشی بخش علوم دامی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان چهارمحال و بختیاری، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شهرکرد، ایران
author
text
article
2016
per
این تحقیق با هدف بررسی اثر خوراک کامل بلوک شده بر عملکرد پروار برههای نر لری بختیاری انجام شد. به همین منظور تعداد 24 رأس بره نر سالم با میانگین وزن زنده 3/08±41/1 کیلوگرم و سن 4/5 ماه، از یک گله انتخاب شده و به طور تصادفی به دو گروه 12 رأسی، برای دریافت دو شکل فیزیکی خوراک: 1- خوراک مخلوط کامل (تیمار مخلوط) و 2- خوراک کامل بلوک شده (تیمار بلوک) با انرژی متابولیسمی 2/39 (MCal/KgDM) و پروتئین خام 13/9 درصد تقسیم شدند. آزمایش در یک دوره 90 روزه در قالب طرح آماری کاملاً تصادفی با دو تیمار و سه تکرار و 4 رأس بره در هر تکرار انجام شد. وزن زنده و مصرف خوراک روزانه اندازهگیری و افزایش وزن روزانه و ضریب تبدیل غذایی محاسبه گردید. بر اساس نتایج حاصل از این پژوهش، شکل فیزیکی خوراک بر وزن نهایی برهها تأثیر معنیدار (01/0>P) داشت. میانگین افزایش وزن روزانه برهها در تیمار بلوک (219 گرم) بالاتر از برههای تیمار مخلوط (193 گرم) بود (01/0>P). میانگین مصرف خوراک روزانه در تیمارهای بلوک و مخلوط اختلاف آماری معنیدار نداشت. ضریب تبدیل خوراک در برههای تیمار بلوک (7/84) بهتر از تیمار مخلوط (8/50) بود اما اختلاف آنها معنیدار نبود. بنابراین میتوان چنین نتیجهگیری نمود که، استفاده از خوراک کامل بلوک شده میتواند عملکرد پروار برههای نر لری بختیاری را افزایش دهد.
علوم و فنون دامپروری
موسسه تحقیقات علوم دامی کشور
2981-2372
5
v.
19
no.
2016
21
32
https://asrip.areeo.ac.ir/article_107260_ec2c8277bebef5cac5b13fc493646463.pdf
dx.doi.org/10.22092/aasrj.2016.107260
افزایش بازده اقتصادی گوسفند شال با کنترل خویشاوندی در گله های کوچک
هدی
جواهری بارفروشی
عضو هیات علمی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران
author
حسن
صادقی پناه
عضو هیات علمی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران
author
نادر
اسد زاده
عضو هیات علمی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران
author
text
article
2016
per
استفاده از قوچهای غیر خویشاوند با فنوتیپ مناسب، میتواند تأثیر مثبتی بر کیلوگرم بره از شیر گرفته شده به ازاء هر رأس میش در معرض جفتگیری و در نتیجه افزایش بازده اقتصادی گله داشته باشد. با هدف نشان دادن این اثر، از بین ۸۰ رأس برهی نر شال یک ساله (شیشک نر)، تعداد چهار رأس که از نظر سرعت رشد، امتیاز وضعیت بدنی ، وزن بدن و اندازه دنبه بهتر از بقیه بوده و در عین حال دارای بیضههای سالم و تولید اسپرم با باروری مناسب بودند، انتخاب شدند. تعداد۱۵۰ رأس میش شال از یکی از گلههای مردمی استان تهران به دو گروه ۷۵ رأسی تقسیم شدند که عبارت بودند از: ۱- گروه خویشاوند و۲- گروه غیرخویشاوند. در گروه خویشاوند، میشها با قوچهای موجود درهمان گله و در گروه غیرخویشاوند، با چهار رأس قوچ منتخب جفتگیری داده شدند. در هنگام زایش، تعداد، جنس و وزن تولد برهها ثبت گردید. آنالیز آماری دادهها با نرم افزار SAS انجام شد. صفات تولیدمثلی میشهای دو گروه و زندهمانی بره های دو گروه در سنین مختلف با هم تفاوت معنیداری نداشتند. وزن بدن برهمیشهادر سنین 4 ماهگی تا 5/1 سالگی بهطور معنیداری در گروه خویشاوند بیشتر از گروه غیرخویشاوند بود. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که استفاده از قوچهای غیرخویشاوند، موجب بهبود میزان چندقلوزایی میشود که میتواند کیلوگرم بره از شیر گرفته به ازاء تعداد میش در معرض جفتگیری را بهبود بخشیده و در پی آن درآمد حاصل از فروش بره و راندمان اقتصادی گله را افزایش دهد.
علوم و فنون دامپروری
موسسه تحقیقات علوم دامی کشور
2981-2372
5
v.
19
no.
2016
33
42
https://asrip.areeo.ac.ir/article_107585_d55da148ee63410d1f981c60301e13a1.pdf
dx.doi.org/10.22092/aasrj.2016.107585
بررسی اثر جایگزین چربی بر پایه کربوهیدرات و پروتئین ؛ بتا گلوکان جو وکنسانتره پروتئین آب پنیر(WPC)، بر خصوصیات فیزیکو شیمیایی و حسی ماست کم چرب
زهرا
بهلولی
دانشجوی کارشناسی ارشد تکنولوژی صنایع غذایی
author
حمید رضا
مهدوی عادلی
استادیار عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور
author
رضوان
پور احمد
دانشیار عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین پیشوا
author
text
article
2016
per
هدف از تحقیق حاضر تولید ماست کم چرب حاوی مخلوط کنستانتره پودرآب پنیر و بتاگلوکان و مقایسه آن با نمونه شاهد بود. بر این اساس 9 تیمار مطابق با طرح کاملا تصادفی با آرایش فاکتوریل طراحی گردید. خواص فیزیکوشیمیایی و حسی نمونه های ماست کم چرب تولید شده طی 15 روز نگهداری در 4 درجه سانتی گراد، مورد مطالعه قرار گرفت. طبق بررسی به عمل آمده، اسیدیته نمونه های حاوی کنسانتره پروتئین آب پنیر، مخلوط کنسانتره پروتئین آب پنیر و بتا گلوکان و نمونه کنترل، افزایش معنی داری در طی زمان نگهداری نداشت(p>0.05). همچنین pH نمونه ها کاهش معنی داری را نشان ندادند (p>0.05). میزان آب اندازی(سینرزیس) نمونه های حاوی کنسانتره پروتئین آب پنیر در مقایسه با نمونه شاهد، کاهش معنی داری داشتند(p≤0.05). در نمونه های حاوی مخلوط کنسانتره پروتئین آب پنیر و بتاگلوکان، افزایش درصد سینرزیس، معنی دار بود(p≤0.05). نتایج به دست آمده در این تحقیق نشان داد که جایگزینی کنسانتره پروتئینی آب پنیر به جای چربی در تولید ماست کم چرب علاوه بر بالا بردن میزان پروتئین محصول، باعث افزایش تولید دی استیل به عنوان یک عامل مولد عطر و طعم نیز می گردد. در نمونه های حاوی مخلوط کنسانتره پودرآب پنیر و بتاگلوکان به ترتیب نمونه کنترلB، نمونه T3 و نمونه T5 بهترین امتیاز را از نظرخواص فیزیکوشیمیایی وحسی کسب نمودند.
علوم و فنون دامپروری
موسسه تحقیقات علوم دامی کشور
2981-2372
5
v.
19
no.
2016
43
52
https://asrip.areeo.ac.ir/article_107586_51c8710706228c4880458daab0ee8e97.pdf
dx.doi.org/10.22092/aasrj.2016.107586
تعیین وضعیت عناصر سنگین موجود در پشم گوسفندی و موی گاوی اطراف شهرک تخصصی روی در استان زنجان
محمد حسین
نعمتی
عضو هیات علمی و رئیس بخش تحقیقات علوم دامی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی زنجان
author
سید سعید
موسوی
عضو هیات علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی زنجان
author
کاوه
احمدی
عضو هیات علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی زنجان
author
text
article
2016
per
این تحقیق به منظور بررسی تجمع عناصر سنگین در پشم گوسفند و موی گاو در اطراف شهرک تخصصی روی استان زنجان انجام شد. از پشم و مو دامها به تعداد 10 نمونه از هر بافت در هریک از چهار جهت جغرافیایی (شمال،شرق، جنوب، غرب) نمونهگیری به عمل آمد. به منظور مقایسه وضعیت موجود در منطقه مورد مطالعه با مناطق غیر آلوده، منطقه شاهد نیز در نظر گرفته شد. در این آزمایش برای هضم مواد آلی از روش خاکستر خشک و برای اندازهگیری عناصر مس، روی از دستگاه جذب اتمی و برای سرب و کادمیوم از کوره گرافیتی استفاده شد. نتایج نشان داد تجمع عناصر مس و روی در پشم گوسفندی و موی گاوی تفاوت معنیدار وجود ندارد لیکن تجمع سرب و کادمیوم در پشم گوسفند به طور معنیدار بیشتر از موی گاو است. غلظت عناصر روی، سرب و کادمیوم موجود در پشم گوسفند در مناطق شهرک با منطقه شاهد تفاوت معنیدار داشت. غلظت عناصر مس، روی سرب و کادمیوم در موی گاو در جهتهای مختلف جغرافیایی و منطقه شاهد معنیدار بود. مقایسات متعامد نشان داد که انباشت عناصر روی، سرب و کادمیوم در نمونههای پشم حومه شهرک تخصصی در مقایسه با منطقه شاهد بهطور معنیدار بالاتر بود؛ بالاترین غلظت این عناصر در نمونههای منطقه جنوب شهرک مشاهده شد. درمجموع فعالیت شهرک تخصصی روی منجر به انباشت عناصر سرب و کادمیوم در نمونههای پشم و مو حاصل از مناطق جنوب و غرب شهرک تخصصی شده که میبایست مورد توجه مسئولین امر قرار گیرد.
علوم و فنون دامپروری
موسسه تحقیقات علوم دامی کشور
2981-2372
5
v.
19
no.
2016
53
62
https://asrip.areeo.ac.ir/article_107587_9e49e6a6f6e724554242c79bbc7bf010.pdf
dx.doi.org/10.22092/aasrj.2016.107587
بررسی اثر تغذیه جایگزین شیرگوساله بر عملکرد برههای شیرخوار فراهانی
رمضانعلی
عزیزی
عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی
author
آزاده
میرشمس الهی
عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی
author
هرمز
منصوری
عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور-کرج
author
text
article
2016
per
این پژوهش به منظور مقایسه تغذیه شیر میش با جایگزین شیر بر عملکرد برههای شیرخوار فراهانی انجام گردید. آزمایش به مدت 90 روز در قالب طرح کاملاً تصادفی در یک گله بخش خصوصی در شهرستان محلات اجرا شد. برای این منظور تعداد 60 رأس بره نر با میانگین سنی 2±10 روز از توده بومی فراهانی از میش مادر جدا و در 4 گروه 15 رأسی (4 تیمار آزمایشی) مورد آزمایش قرار گرفتند. تیمارها شامل:1- تغذیه بره به روش سنتی(فقط شیرمادر) 2- تغذیه بره به روش سنتی همراه جیره تکمیلی 3- تغذیه بره با جایگزین شیر و یک وعده شیر مادر 4- تغذیه بره با یک وعده جایگزین شیر و یک وعده شیرمادر همراه با جیره تکمیلی بود. نتایج نشان داد که میانگین افزایش وزن روزانه، ماده خشک مصرفی و ضریب تبدیل غذایی در برههای تغذیه شده با جایگزین شیر و شیرمیش تفاوت آماری با هم نداشتند(05/0 ≤ p). بهطور کلی میتوان نتیجه گرفت که جایگزین شیر گوساله به تنهائی نمیتواند خوراک مناسب و کاملی برای تغذیه برههای شیرخوار باشد.
علوم و فنون دامپروری
موسسه تحقیقات علوم دامی کشور
2981-2372
5
v.
19
no.
2016
63
70
https://asrip.areeo.ac.ir/article_107588_4768eb72cdd434a5d39cdc5e4b556ca2.pdf
dx.doi.org/10.22092/aasrj.2016.107588
اثرات استفاده از سطوح مختلف چربی رستورانی و ویتامین E بر عملکرد و صفات کیفی تخممرغ در مرغهای تخمگذار
علی
نوبخت
دانشیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد مراغه
author
text
article
2016
per
به منظور ارزیابی اثرات استفاده از سطوح مختلف چربی رستورانی و ویتامین E بر عملکرد و صفات کیفی تخممرغ در مرغهای تخمگذار آزمایش حاضر انجام گرفت. آزمایش به صورت فاکتوریل(3×2) در قالب طرح کاملاً تصادفی شامل 2 سطح ویتامین E(صفر و 150 میلیگرم در کیلوگرم خوراک) و 3 سطح چربی رستورانی (صفر، 5/2 و 5 درصد جیره) با تعداد 288 قطعه مرغ تخمگذار سویة های- لاین (W36)، در 6 تیمار، 4 تکرار و 12 قطعه مرغ در هر واحد آزمایشی به مدت 12 هفته از سن 46 تا 58 هفتگی مرغها انجام گرفت. نتایج نشان داد که استفاده از سطوح مختلف ویتامین E و چربی رستورانی اثرات معنیداری بر عملکرد و صفات کیفی تخممرغهای تولیدی در مرغهای تخمگذار ندارد(05/0<P). نتیجهگیری میشود که استفاده از چربی رستورانی تا سطح 5 درصد خوراک مرغهای تخمگذار بدون داشتن اثرات سوء بر عملکرد و صفات کیفی تخممرغ آنها امکانپذیر بوده ولی استفاده از ویتامین E به مقدار 150 میلیگرم در کیلوگرم خوراک اثرات مثبتی در عملکرد و صفات کیفی تخم مرغها ندارد.
علوم و فنون دامپروری
موسسه تحقیقات علوم دامی کشور
2981-2372
5
v.
19
no.
2016
71
80
https://asrip.areeo.ac.ir/article_107589_f5ede4822be6eb64127522ba887ac91b.pdf
dx.doi.org/10.22092/aasrj.2016.107589